Tijdens het aanbrengen van het doek op het talud aan de Houttuinen-Oost, wordt het hele proces op film vastgelegd. (foto Anja Straathof)
Tijdens het aanbrengen van het doek op het talud aan de Houttuinen-Oost, wordt het hele proces op film vastgelegd. (foto Anja Straathof) (Foto: Anja Straathof)

Gemeente bestrijdt duizendknoop: 'Ondergronds zit het grote probleem'

Apeldoorn - Het lijkt een aardige plant, de Japanse duizendknoop. Maar pas op! Het is eerder een wolf in schaapskleren. De snelle groeier is een ware woekeraar. In april komen kleine rode knoppen en blaadjes uit de grond. Binnen een paar weken ontstaan dikke, holle stengels van 1-3 meter hoog, lijkend op bamboe. De sterke wortels groeien door asfalt heen en kunnen zo wegen en dijken beschadigen. De gemeente gaat nu aan de slag om een unieke manier van bestrijden te testen.

door Anja Straathof

Sievert Glazenburg werkt als vakspecialist Groen bij de gemeente Apeldoorn. "Elk jaar brengen we in kaart waar de Japanse duizendknoop te vinden is. Het gaat nu om tientallen locaties. We kunnen de groei binnen de perken houden door afmaaien van de plant of door chemische middelen toe te passen. Maar onder de grond zit het grootste probleem. De plant heeft lange wortels die flink doorgroeien, zonder dat je het ziet. Die wortelstokken zijn enorm hardnekkig."

Het bedrijf KING RootBarrier heeft een methode ontwikkeld om langdurig af te komen van de Japanse duizendknoop. Buitendienstmedewerker Sean Helmus was betrokken bij een proef in de gemeente Zeewolde. "We hebben een bermvak afgedekt met speciaal type onkruiddoek, waar de plant niet doorheen kan groeien. Daar overheen is schone grond gestort. Andere planten kunnen er gewoon bovenop groeien omdat het doek waterdoorlatend is. Tot op heden is hier geen duizendknoop meer gezien. Het doek lijkt dus werkzaam te zijn."

In Apeldoorn wachtte deze week een nieuwe uitdaging: de hellingproef. KING RootBarrier en de gemeente Apeldoorn gingen aan de slag aan de Houttuinen-Oost in de wijk Woudhuis. Sievert: "Langs de geluidswal van de A50 staan vele duizenden vierkante meters duizendknoop. Op een horizontaal vlak werkt het onkruiddoek. Nu is het de vraag of het ook lukt als we een hellend vlak afdekken. Dat kan heel andere technische problemen geven. Je wilt natuurlijk niet dat de grond die we aanbrengen op het doek, naar beneden uitzakt." Sean Helmus: "Het onkruiddoek is uniek in de wereld. We filmen het hele proces in Apeldoorn en maken er een instructiefilm van voor andere partijen."

De kans dat de Japanse duizendknoop in tuinen opduikt, is niet groot volgens Sievert. "We zien de plant vooral op braakliggende terreinen. Maar als de duizendknoop onverhoopt mocht verschijnen, is het advies om de plant niet bovengronds af te maaien. Wel: de wortels zorgvuldig uitsteken en dat lange tijd volhouden. En bovendien: de plantresten niet in de groene bak, maar bij het grijze restafval doen. Meer lezen? Zoek naar 'duizendknoop' op de website van Circulus-Berkel:

www.circulus-berkel.nl

Meer berichten