Apeldoornse leerlingen wandelen met 6 liter water op rug

Apeldoorn - Zo'n 200 Apeldoornse schoolkinderen doen dit jaar mee aan Wandelen voor Water, het landelijk initiatief waarmee ruim 19.000 schoolkinderen geld inzamelen voor waterprojecten in ontwikkelingslanden.

Zij vertegenwoordigen Eben Haezer, Sjofar de Maten, De Kring en De Reiziger. De sponsorloop in Apeldoorn vindt plaats op 22 maart. Wethouder Wim Willems zal om 12.30 uur op het Marktplein van Apeldoorn het startschot geven voor de wandeling en ook meelopen. Wandelen voor Water is het grootste educatie- en inzamelingsproject van Nederland als het gaat om veilig drinkwater en sanitatie.

Wandelen voor Water wordt dit jaar alweer voor de tiende keer georganiseerd door Rotary Apeldoorn 't Loo. Hiermee vraagt de organisatie aandacht voor de problemen met schoon water en sanitatie in de wereld. Zo'n 2,4 miljard mensen beschikken thuis niet over een deugdelijk toilet en meer dan 660 miljoen mensen hebben geen toegang tot veilig drinkwater. "Met name kinderen zijn daarvan de dupe", zegt Chris Amsinger van Aqua for All. Dat is de organisatie die het project al sinds de start in 2003 landelijk coördineert. "Miljoenen kinderen lopen elke dag flink wat kilometers om water te halen, dat ook nog eens vaak vervuild blijkt. Met Wandelen voor Water helpen kinderen hun leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden."

Er hebben zich voor het initiatief dit jaar al ongeveer 325 scholen opgegeven, waaronder dus de 4 Apeldoornse. Op 22 maart wandelen de kinderen van de hoogste groepen van Eben Haezer, Sjofar de Maten, De Kring en De Reiziger zes kilometer mét een rugzak die gevuld is met zes liter water. Een knappe prestatie. In de weken voor deze bijzondere wandeltocht zamelen de kinderen geld in bij familie en bekenden. "Dat geld gebruiken we voor een water- en sanitatieproject van Stichting ZOA, dat ook in Apeldoorn gevestigd is", aldus Ellis Luijt van Rotary Apeldoorn 't Loo. "Het gaat ons naast het geld inzamelen vooral om bewustwording. Naast de sponsorloop wordt daarom een gastles verzorgd in de klas, waarbij aandacht is voor het belang van veilig drinkwater, sanitatie en hygiëne. "

Waterputten en latrines
Met de opbrengst van Wandelen voor Water wordt een waterproject van stichting ZOA ondersteund in Nigeria. Door terreurorganisatie Boko Haram zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen en hebben een tekort aan alles. Zo ook schoon drinkwater. Op dit moment lopen de ontheemden (veelal vrouwen en kinderen) 4 tot 6 kilometer naar de dichtstbijzijnde waterput. Een enorme afstand in een gevaarlijk gebied. Daarnaast zijn er amper latrines en ontbreekt kennis over hygiëne en gezondheid. "Hulp is daar erg hard nodig", aldus Angenies Baar van ZOA. "Met de opbrengst van Wandelen voor Water worden waterputten geboord en latrines gebouwd in het gebied waar de vluchtelingen wonen."

"Doordat kinderen met dit project thuiskomen, maken we bovendien ook hun omgeving een beetje bewuster dat schoon drinkwater niet voor elk kind op de wereld even vanzelfsprekend is", vult Luijt aan.

Meer berichten