75 Jaar vrijheid - Herdenken en Vieren

Apeldoorn - In Apeldoorn en omgeving worden er herdenkingen en vieringen gehouden rond 17 april en landelijk herdenken we op 4 mei onze oorlogsslachtoffers en op 5 mei vieren we de vrijheid.

De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums verleent aan een aantal van deze herdenkingen haar medewerking en organiseert daarnaast zelf de herdenking van de gesneuvelde Canadese militairen van het regiment 48th Highlanders of Canada in Holten.

Op zondag 14 april worden de militairen van het regiment 48th Highlanders of Canada op de Canadese Erebegraafplaats in Holten herdacht. Onder de naam Cannonshot waren de Canadese regimenten onderweg om de Veluwe te bevrijden van de Duitsers. Bij de oversteek van de IJssel sloeg het noodlot al toe voor het regiment 48th Highlanders of Canada. Het verloor bij de bevrijding van de Veluwe 20 militairen waaronder hun commandant Donald MacKenzie. In 1982 onthulde Prins Bernard een plaquette bij het kerkje in Wilp ter nagedachtenis aan het verlies van 20 soldaten van dit Canadees regiment uit Toronto. Het regiment 48th Highlanders of Canada was één van de regimenten die Apeldoorn hebben bevrijd in de nacht van 16 op 17 april 1945. In 2019 bestaat het regiment 128 jaar.

Zoals gezegd vinden in ons land door het jaar heen tal van herdenkingen plaats en op 4 mei in bijna alle gemeenten. Al deze herdenkingen en herinneringen komen samen bij de Nationale Herdenking op 4 mei. Wij herdenken dan alle oorlogsslachtoffers. Mensen die het grootste offer hebben gegeven, zodat wij in vrijheid kunnen leven. Vrijheid, waarin wij kunnen zeggen wat wij willen en kunnen doen wat wij willen. Zaken die voor ons heel gewoon zijn geworden, maar alleen mogelijk zijn, omdat er destijds – en nu nog steeds – mensen zijn die voor die vrijheid (hebben) willen vechten. Laten wij daar tenminste één dag per jaar bij stilstaan.

Op 5 mei vieren wij de Bevrijding en dat we sindsdien - al meer dan 70 jaar - in vrijheid leven. De hele dag door zijn er festiviteiten in heel Nederland. Ook de 48th Highlanders of Holland zullen aan die festiviteiten deelnemen, waaronder in Apeldoorn, Beekbergen en Wageningen.

In Wageningen vindt op 5 mei jaarlijks het veteranendefilé plaats. 5 mei is de dag van de Bevrijding en ook de dag van de Vrijheid. Wij realiseren ons op die dag dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, dat het de verantwoordelijkheid is van iedereen om vrijheid in stand te houden en te delen. Het is een dag waarop mensen zich ook solidair tonen met mensen die nu niet in vrijheid leven.

Ook in 2020 staan er inmiddels al heel veel herdenkingen en evenementen op het programma. 

Meer berichten