het koor tijdens en repetitie
het koor tijdens en repetitie (Foto: studenten grafisch lyceum)

Apeldoorns Vocaal Ensemble brengt muziek in de stad

Apeldoorn - In 1979 zocht de Apeldoornse muziekstudente Thea Endedijk-Griffioen zangers voor haar afstuderen als koordirigente. In 1980 volgde een concert en startte het Apeldoorns Vocaal Ensemble.

Onverminderd enthousiast laat het Ensemble zich horen met eind deze maand weer een interessant concert én een crowdfundingscampagne voor het veertig jarig jubileum in 2020. Dat dit kamerkoor muziek in het Apeldoorns cultureel leven brengt, wordt gewaardeerd zoals blijkt uit de tussenstand van de crowdfundingscampagne.

2020 is nog ver, maar op 30 en 31 maart aanstaande laat het koor zich horen met “Northern Lights” De Noorse componist Ola Gjeilo heeft in het titelstuk de schoonheid van het hoge Noorden verklankt. Dit concert biedt de luisteraar voorts een afwisselende muzikale rondreis door Scandinavië en de Baltische landen, met muziek van onder andere Pärt, Kreek en Nystedt.

Naast haar duurzaam enthousiaste inzet voor het Apeldoorns Vocaal Ensemble is dirigente Thea Endedijk betrokken op goede muzikale vorming van kinderen. Ze richtte daartoe de Koorschool Arnhem op. Het Apeldoorns Vocaal Ensemble steunt haar inzet voor de toekomst van goede koorzang. Voor het jubileumconcert viel daarom het oor(! ) op `the Mass of the Children` van John Rutter. Kamerkoor én kinderkoor hebben in deze compositie een volwaardige rol, zodat ook kinderen zich ontwikkelen in concertzang. Verder zijn er solisten, een blazersgroep, slagwerk, contrabas, harp en orgel bij nodig.

Er is een crowdfundingscampagne gestart om het begeleidingsorkest te financieren. De campagne loopt via het officiële platform www.voorapeldoorn.nl/adopteereenorkest. “Voor Apeldoorn” heeft het koor de intentie om de stad in muzikaal opzicht iets moois te schenken. Dat doet dit ensemble al bijna veertig jaar, en met een jubileumconcert wil het groots uitpakken.

Crowdfunding biedt betrokkenheid bij het doel en veiligheid voor de gevers. Geld wordt teruggestort wanneer het doel onverhoopt niet wordt bereikt. Het is alles of niets.

De campagne loopt voorspoedig, maar is nog niet aan het beoogde bedrag. Elk bedrag wordt dankbaar aanvaard.. Het brengt het concert dichterbij. Bij grotere bedragen is er beloning zoals een repetitie bijwonen, een les koordirectie van de inspirerende dirigente, een les stembevrijding door een lid of een advertentie in het programmaboekje van het jubileumconcert.

Northern Lights, concert door het Apeldoorns Vocaal Ensemble

Zaterdag 30 maart 20.00 uur Regentessekerk Apeldoorn

entree € 10,- voorverkoop € 8,- bij leden van het koor, of via www.apeldoornsvocaalensemble.nl

zondag 31 maart 15.30 uur Dorpskerk Hoog Keppel. (Entree vrije gift)

www.voorapeldoorn.nl/adopteereenorkest\

Meer berichten