Adri Post, 80 jaar, werkend in zijn zolderkamer atelier. Kunstenaar van de expostie met een Alzheimer stempel, Loolaan Atelier.
Adri Post, 80 jaar, werkend in zijn zolderkamer atelier. Kunstenaar van de expostie met een Alzheimer stempel, Loolaan Atelier. (Foto: Liselotte Schippers)

Expositie Loolaan Galerie: tentoonstelling met Alzheimer stempel

Apeldoorn - Kunstenaar Adri Post: ,,Toen ik een jaar geleden de vraag kreeg of ik weer wilde exposeren, dacht ik direct: ik heb er nu helemaal geen tijd voor. Maar een jaar is lang en ik wilde er inventief mee aan de slag gaan en nam een sprong in het diepe. Een lange tijd zat ik er behoorlijk mee in mijn maag toen bleek dat ik inderdaad bijna geen tijd had naast de zorg voor mijn vrouw met Alzheimer."

Door Liselotte Schippers

In de weekenden van 16 en 23 maart, tussen 13 en 17 uur, zal kunstenaar Adri Post, 80 jaar, samen met jongste dochter Barbara Post een expositie verzorgen bij de Loolaan Galerie van Stichting Ateliers Apeldoorn. Adri: ,,Naar mate de tijd verstreek werd de stress voor de expositie groter, tot het tot me doordrong dat het thema duidelijk over Alzheimer moest gaan. Om de paar dagen maakte ik een tekening van mijzelf, mij in de ogen kijkend, gefascineerd bezig met de verzorging van mijn vrouw als begeleider en bewindvoerder. Tekeningen van mijn vrouw, de patiënt, vanuit ongerustheid, wat verandert er."

Bij de expositie zullen vooral aquarelportretten te zien zijn. Elke dinsdag ochtend, als welkome afleiding, houdt Adri zich bezig binnen een portretgroep met portretaquarel in de Stolp, wijkcentrum de Maten. ,,Mensen die dat willen laten zich vrijblijvend portretteren en bij aankoop van mijn portretten gaat de opbrengst naar Alzheimer. De portretten met de tekeningen vormen samen een geheel wat met Alzheimer te maken heeft. Tijdens de expositie kunnen mensen zich inschrijven om zich te laten aquarelleren. Al een aantal keren exposeerde ik samen met mijn dochter. Haar werken zorgen voor een gevarieerd geheel. Haar kunst heeft hele eigen beelden en met misschien wat facetten die terug te vinden zijn in mijn eerdere werk." De strijdlust van Adri is loopt als een lijn door zijn leven. Als leraar tekenen en kunstgeschiedenis voerde hij in Suriname acties tegen het corrupte onderwijssysteem en terug in Nederland won hij de strijd om zijn vak als gelijkwaardig erkent op de kaart te krijgen op de Koninklijke Scholengemeenschap (KSG) in Apeldoorn. En nu de strijd tegen Alzheimer.

Adri verzorgt zijn vrouw al acht jaar sinds Alzheimer een feit is. Gaf zijn atelier buitenshuis op en samen met enige huishoudelijke ondersteuning en enkele ochtenden hulp, verzorgt Adri zijn vrouw verder zelf. ,,Ik vind het fijn om mij daar zo volledig mogelijk mee bezig houden. De ziekte is bepalend voor ons leven en het is emotioneel. Alzheimer is ongelooflijk. Mijn vrouw is biochemicus en gaf onder andere les en was altijd een bron van interesse, las graag. Midden in een boek stopte dat lezen en zo gaat het eigenlijk met alles. Ze kan zeker niet meer lezen en ook niet meer praten. Heel triest. Maar dat ik haar zelf kan verzorgen geeft mij duidelijkheid en tevredenheid." De liefde voor tekenen en schilderen en voor zijn vrouw zijn zeker terug te vinden in de expositie bij de Loolaan Galerie, Loolaan 31a.

Meer berichten