Expositie Ranko Skenderija in Salon 1813

Apeldoorn - Ranko Skenderija [1951] werd geboren in het voormalig Joegoslavië en kwam in 1972 naar Apeldoorn toe. Tot op heden woont en werkt hij hier als kunstschilder.

Van 1978 tot 1983 studeert hij aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en volgt de in die tijd academische abstracte stijl waarbij hij muziek vertaalt naar beeldende vormen. Na de academie reist hij naar Zuidoost Azië. De omgeving maakt zoveel indruk op hem, waardoor hij geïnspireerd wordt tot het schilderen van landschappen. Sindsdien werkt hij figuratief, de stijl die hij ook al toepaste voordat hij naar de academie ging.

Als jonge man is Ranko gek op Zuid Amerikaanse schrijvers, vooral die als ballingen in Europa

Parijs en Madrid

zitten. Hij zegt zelf: "ik heb dit veel te veel geromantiseerd. Want eind jaren tachtig kwam de onrust in het voormalige Joegoslavië en trokken de eerste vluchtelingen naar Europa toe, al snel bleek hier niets romantisch aan. En toen ook nog de oorlog uitbrak, trof de ellende van mijn geboorteland me recht in mijn hart". In deze periode maakt Ranko een serie onheilspellende schilderingen. In 1998 worden sommige als poster naar Parijs-La Defence geëxporteerd.

Meer berichten