Internationaal buffet tijdens de Internationale Vrouwendag 2019
Internationaal buffet tijdens de Internationale Vrouwendag 2019 (Foto: Anja Straathof)

Samen doen verbindt tijdens de Internationale vrouwendag bij Da Capo

Apeldoorn - De oer-Hollandse poffertjes liggen naast het brood dat in Turkije en verder naar het oosten gegeten wordt. En ook verder is het een mooie mix. Niet alleen op tafel, maar ook van vrouwen die op Internationale Vrouwendag naar Da Capo zijn gekomen. Er wordt gedanst, gegeten en gepraat. Heel veel samen gepraat. En wie de Nederlandse taal nog niet genoeg onder de knie heeft, gebruikt een vertaalapp om te communiceren.

Door Anja Straathof

Het landelijke thema Heldinnen is het uitgangspunt voor de workshop ‘Ontdek de heldin in jezelf’. Iedereen heeft wel een heldin. Vaak is het een moeder, maar ook een schoonmoeder, Maxima, Ellen ten Damme en de coördinator van het Leger des Heils worden genoemd.

“Mijn moeder moest trouwen met haar neef, kreeg vijf kinderen, is gescheiden, heeft opleidingen gedaan en ging werken”, vertelt een van de vrouwen. “Ondertussen was ze zowel moeder als vader voor ons. Dat is toch geweldig?” Een internationale heldin als de Pakistaanse Malala spreekt de wereld toe, streeft naar gelijkwaardigheid en laat een enorm doorzettingsvermogen zien.

Dan is het tijd om in de spiegel te kijken. Want waardoor zijn vrouwen zelf een heldin? Het duurt even, maar dan volgen de kwalificaties elkaar snel op. Aanpakken, sterk zijn, zorgen voor elkaar, lef hebben en doorzettingsvermogen. Maar ook tijd voor jezelf maken en je grenzen aangeven kenmerken een heldin.

Voor Nericha Marchena, die deze dag organiseerde, is een ding belangrijk. “Hier kun je zien hoe divers Apeldoorn is. Een onderwerp als diversiteit mag zeker meer aandacht krijgen. Onder de vrouwen die hier, zijn echt ook powervrouwen.”

Twee kandidaten voor de verkiezingen van het Waterschap doen tussendoor een oproep aan de vrouwen om ook tijdens de komende verkiezingen hun stem te laten horen. Zowel Yvonne de Graaf (WaterNatuurlijk) als Jacqueline Pol (AWP) hopen bovendien dat zich meer vrouwen melden voor bestuursfuncties. “Ik krijg er enorm veel energie van”, zegt Yvonne. “En je komt zoveel meer te weten over wat zich in je omgeving afspeelt.”

Iedereen kan op de foto met de heldinnen-fotolijst, vrouwen kunnen aan de slag met het maken van sieraden, smoothies, hun nagels tiptop laten verzorgen en veel meer. Want niet alleen samen eten, ook samen doen verbindt. “Het lijkt hier wel een kippenhok”, zegt een Syrische vrouw. Zouden ze die uitdrukking ook in Syrië hebben?

Meer berichten