Foto: Anja Straathof

Kijkje in het atelier van de kunstenaar

Apeldoorn - In het weekend van 18 en 19 mei is het weer zover: dan openen vele professionele kunstenaars in de gemeente Apeldoorn hun atelier, om bezoekers te laten kennismaken met hun werk. Kunstenaars die willen deelnemen aan de Open Atelierroute kunnen zich tot 23 maart aanmelden door het insturen van het aanmeldformulier. Dit formulier en de voorwaarden zijn te vinden op www.ateliersapeldoorn.nl.

door Anja Straathof

Niets is zo leuk als het nemen van een kijkje in het atelier van een kunstenaar en te zien hoe zo'n kunstenaar werkt. Tijdens de Open Atelierroute in Apeldoorn is er keuze uit veel locaties. Aan de twintigste editie van dit evenement (in 2018) namen maar liefst 46 kunstenaars op 38 locaties deel.

Ook in 2019 organiseert Stichting Ateliers Apeldoorn (SAA) de Open Atelierroute, met een financiële bijdrage van de gemeente. Kunstenaars die lid zijn van Stichting Ateliers Apeldoorn zijn van de partij, maar ook andere professionele kunstenaars met een atelier of werkruimte binnen de gemeentegrenzen, kunnen meedoen. Zo wordt het nóg aantrekkelijker voor bezoekers om meerdere adressen langs te gaan.

Ton van Kooten is één van de kunstenaars die lid is van Ateliers Apeldoorn. Ton: "De Open Atelierroute was ooit mijn eerste actieve deelname aan de Stichting. Wat zo leuk is: die route trekt enorm veel mensen die geïnteresseerd zijn in kunst en het verhaal dat de kunstenaar daarbij kan vertellen."

In het weekend vóór de Open Atelierroute (dus op 11 en 12 mei) is er een overzichts­tentoonstelling in Galerie Loolaan, Loolaan 31A, met één werk van elke kunstenaar. ,,Zo kunnen bezoekers een gerichte keuze maken welke ateliers ze willen bezoeken. Dat werkt heel goed."

Die eerste keer dat Ton meedeed aan de Atelierroute staat hem nog levendig voor de geest: "Ik had maar een klein atelier, in een verbouwde garage. De eerste dag was het schitterend weer, dus heb ik mijn schilderijen in de tuin gehangen. Het was een waar feest! Enorm leuk om mijn gasten uitleg te geven over wat ik schilderde en waarom."

"De tweede dag was het weer compleet omgeslagen; een en al regen. Dus richtte ik mijn tentoonstelling binnen in. Het was net een veel te dicht behangen galerie. Toch kwamen er ook toen veel mensen langs. Het was een dijk van een weekend en ik heb veel werken verkocht."

Op de website van Stichting Ateliers Apeldoorn is het aanmeldformulier voor kunstenaars te vinden. Kunstenaars van buiten SAA kunnen deelnemen tegen betaling van 50 euro. De Stichting verzorgt dit voorjaar de publiciteit rond het evenement, met o.a. een glossy brochure, poster en routekaart.

Meer berichten