Foto: Gert Perdon

Helden uit (v)mbo geëerd in bundel

APELDOORN – 'Jij liever dan ik!' 'Ben je wel eens bedreigd?' Gedurende de twee jaar dat Bas Schepers uit Apeldoorn als docent bij ROC Aventus voor de klas stond, werd hij geregeld geconfronteerd met negatieve opmerkingen over het (v)mbo. Zelf was hij vooral onder de indruk van zijn leerlingen en hun bijzondere verhalen. Als weerwoord tegen alle vooroordelen en om te inspireren schreef Bas columns en verhalen. Een bloemlezing hiervan is nu verschenen in de bundel 'Bijzonder Gewoon'.

Door Bert Nijenhuis

Bas solliciteerde diverse malen bij verschillende (v)mbo's, inclusief het op een steenworp afstand van zijn huis gelegen ROC Aventus. "Ik was altijd een goede tweede", lacht hij. "Juist toen ik gestopt was met solliciteren, kwam er een telefoontje. Een leraar van de opleiding verpleegkunde was ernstig ziek, of ik wilde inspringen. Een week later stond ik bij Aventus voor de klas. Aanvankelijk besteedde ik veel aandacht aan de inhoud en probeerde boven de groep te staan. Ik merkte al snel dat het veel leuker is om samen met de leerlingen op te trekken en met persoonlijke verhalen te zoeken naar verbindingen."

Zijn ervaringen voor de klas verwerkte Bas maandelijks in een column voor de website van Aventus. "De insteek van mijn stukjes is altijd positief, ook al is de aanleiding dat niet altijd. Zo had ik eens een leerling die totaal de weg kwijt was en veel te laat kwam. Ik moest iets doen en ben met haar de klas uitgegaan. De andere leerlingen reageerden positief en gaven aan zich wel te redden. De moraal van het verhaal is dat deze 'moeilijke' leerling inzag dat ze zelf de eerste stap moest zetten om uit de problemen te komen."

Bas zegt dankbaar te zijn voor de verhalen van zijn leerlingen en de spiegel die ze hem soms voorhielden. "Ik durf te zeggen dat ik meer van hen heb geleerd dan zij van mij. Hun feedback was altijd heel direct, terwijl volwassenen hun ongenoegen eerder uiten door passief en stil te zijn."

Uit de mond van Bas geen negatief woord over het (v)mbo. Desondanks staat hij er niet langer voor de klas. "Als invaller was ik vliegende keeper. Vorig jaar kwam de vraag of ik in vaste dienst wilde treden. Dat zou niet te combineren zijn geweest met mijn andere werkzaamheden, dus ben ik gestopt." In 2016 richtte Bas Rode Draad op, waarmee hij professionals uit de zorg, het sociaal domein en onderwijs traint en begeleidt. "Ook heel leuk werk, al mis ik soms het dagelijks contact met leerlingen. Overigens heb ik het (v)mbo niet volledig achter me gelaten. Om het imago te verbeteren en de helden uit deze onderwijsrichting zichtbaar te maken, ben ik het Heldenbureau begonnen. Ook hier staat de kracht van verhalen weer centraal."

'Bijzonder Gewoon' is het eerste boek dat onder de vlag van het Heldenbureau is verschenen. Al is de directe aanleiding het 10-jarig bestaan van Kids College Apeldoorn (KCA). Een weekendschool voor leergierige kinderen, waar Bas gastdocent is. "Er werd me wel vaker gevraagd of ik een boekje wilde uitgeven, maar ik zag altijd op tegen wat daar allemaal bij komt kijken. Zonder de medewerking en ondersteuning van het KCA was deze bundel nooit verschenen. Uiteindelijk is het me allemaal erg meegevallen. Ik blijf verhalen en columns schrijven, ook voor Aventus. Dus wellicht zitten er nog meer boeken in het vat."

Het eerste exemplaar van 'Bijzonder Gewoon' werd afgelopen zondag - tijdens het jubileumfeest van Kids College Apeldoorn - overhandigd aan Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en oud-wethouder in Apeldoorn. De totale oplage van de debuutbundel van Bas Schepers bedraagt vierhonderd exemplaren.

Meer berichten