Meet&Eat
Meet&Eat (Foto: Toff fotografie - Tobias Huizing)

Kom in beweging voor vluchtelingen in Apeldoorn

Apeldoorn - Via de media worden we regelmatig geconfronteerd met onveilige situaties in delen van de wereld. Vanuit zo’n onveilige en uitzichtloze situatie komen vluchtelingen Nederland binnen. In de hoop een nieuw bestaan op te kunnen bouwen in een veilige omgeving.

Integreren in een nieuwe samenleving en een andere cultuur is niet eenvoudig. Om een nieuw leven op te kunnen bouwen in de Nederlandse samenleving is het contact met Nederlanders van groot belang.

Geurtsweg

Begin dit jaar is een nieuwe vluchtelingenopvang in Apeldoorn geopend. Op maandag 14 januari heeft de eerste groep van 46 vluchtelingen onderdak gekregen aan de Christiaan Geurtsweg. Op donderdag 17 januari is hier een groep van ongeveer 50 personen bij gekomen. In de voorjaarsvakantie komen er gezinnen met kinderen. Dan zal de opvang ongeveer vol zitten met 400 bewoners.

Samen in beweging komen.

In Apeldoorn hebben we in de afgelopen jaren veel vluchtelingen ontmoet en we zijn geraakt door hun levenslust en warmte. Ondanks hun zorgen, proberen ze iets van hun dagelijks leven te maken. Velen willen graag Nederlanders ontmoeten en van betekenis zijn voor anderen. Present Apeldoorn wil zich inzetten om deze ontmoetingen vorm te geven.

Wat kan je doen voor en met deze vluchtelingen:

Doe iets met je groep: Wil je met je sportclub, kerk, bedrijf of school iets voor vluchtelingen organiseren? Verzin een leuke activiteit en doorbreek de dagelijkse sleur van de vluchtelingen. Breng nieuwkomers in contact met Apeldoorners.

Samen klussen: Vind je het leuk om samen met vluchtelingen een dag te klussen of te tuinieren? Nieuwkomers die kort of langer in Apeldoorn zijn zoeken een zinnige dagbesteding, willen hun netwerk opbouwen en oefenen graag de taal. Ga één of meerdere dagdelen met hen aan de slag in het programma Meet&Match.

Een jaar contact: Een jaar contact; ieder mens heeft vrienden nodig om zich thuis te voelen. Wil jij of wil jou gezin zich voor een jaar verbinden met een nieuwkomer in Apeldoorn zo lang hij/zij in de opvang is? Dan is Meet&Connect iets voor jou!

Meet&Eat: Op Valentijnsdag wordt de eerste Meet&Eat georganiseerd. Tijdens dit evenement halen Apeldoornse gastgezinnen vluchtelingen op bij de vluchtelingenopvang om een avond bij hen thuis te eten. We zoeken hiervoor gastadressen. Voor Valentijnsdag kan je je niet meer opgeven maar iedere eerste vrijdag van de maand wordt een Meet&Eat georganiseerd.

Vrijwilliger worden bij de vluchtelingenopvang?: Wil je je als vrijwilliger wekelijks een aantal uren inzetten bij de opvang? Bijvoorbeeld als taalvrijwilliger of in een op te zetten peuterspeelzaal? Die mogelijkheid komt er ook. Voor dit moment mag je je ook hiervoor bij Present melden. Wij brengen je dan in contact met de programmamanager van COA.

Meer informatie? Kijk op www.presentapeldoorn.nl

Meer berichten