Foto: Liselotte Schippers

Zonder budget toch kunst aan de muur

Apeldoorn - Kunstschilder Simon van der Weerd: ,,'Als je het écht wil, dan moet je dat doen', zei mijn vrouw. Het belangrijkste is dat we elkaar hebben, al is dat driehoog-achter. Toen heb ik het roer omgegooid en ben ik gaan schilderen en dat sloeg aan. Vanaf dag één ben ik druk geweest. Omdat ik al 40 was toen ik begon, had ik het gevoel dat ik vaart moest maken."

Door Liselotte Schippers

In vier weken tijd, vanaf 3 februari, probeert kunstenaar Simon van der Weerd al zijn schilderijen kwijt te raken. De eerste twee weken 'affordable art', kunst voor een gunstige prijs, zodat iedereen de kans krijgt om een kunstwerk te bemachtigen. De twee weken daaropvolgend kunnen instellingen en organisaties zonder winstbejag gratis kunstwerken uit komen zoeken. De opening van de expositie bij Salon 1813 is op 3 februari om 15 uur. Er kan vervolgens een afspraak gemaakt worden om een schilderij uit te zoeken in de opslag.

Simon "Veel kunstenaars zullen hier tegen aan lopen, een buffer van werken. Prince had het met muziek. Ik schilder wat ik zelf wil maken, daar word ik blij van. Het is mijn visitekaartje waar opdrachten uit voort komen. Dat er nu ruim 350 kunstwerken staan, remt me om nieuwe ideeën uit te voeren. Daarbij is het jammer dat er zoveel werken in de kast staan waar ik trots op ben en die gezien mogen worden. Het is een kostbare weggeefactie, toch hoop ik dat het allemaal weg is over vier weken. Dat er weer ruimte komt en ook in mijn hoofd om nieuwe werken te maken."

Al eerder had Simon acties, zoals: 'bid or burn', waarbij schilderen voor 10% van de verkoopprijs werden aangeboden. Als er niet werd verkocht, werden ze verbrand. "Natuurlijk deed dat pijn, maar het had wel effect, het gaf veel commotie. Van Gogh had dit moeten doen, dan was hij bij leven meer gewaardeerd als kunstenaar. Maar er waren ook reacties uit de hulpverleningssector. Gevangenissen, kindertehuizen, buurthuizen hebben geen budget hiervoor, maar willen graag een kunstwerk aan de muur. Zo is het idee ontstaan van deze actie."

De kunstwerken van Simon zijn een abstracte mix van modern art en pop art. "Toen ik 8 jaar was ben ik gaan schilderen. Eerst realistisch, maar ik kwam er steeds meer achter dat ik hiermee niets toe te voegen had. Het was niet anders dan een foto. Vervolgens heb ik tien jaar niet geschilderd. Na het overlijden van mijn zwager ben ik weer gaan schilderen. Elf jaar geleden hadden we winkels met een succesvolle formule. In Apeldoorn was dat 'Cheyenne' (laarzen). Na zijn overlijden ben ik erover na gaan denken wat ik echt wilde. De winkels waren leuk, maar het was niet mijn droom. Ik wilde kunstenaar worden. Nu laat ik me niet meer remmen door wat zou 'moeten'. Religie, liefde, seksualiteit en 'het einde' zijn terug te vinden in mijn werk. Zonder depressief te zijn, denk ik iedere dag aan de dood. Over 100 jaar is er niemand meer die wij kennen. Dat zet dingen in perspectief, waar maken we ons druk over?

simonvanderweerd.nl

Meer berichten