Vijf minuten stilte als protest tegen de uitbreiding van Lelystad Airport van Red de Rust in Hoenderloo en Red Gelderland heeft indruk gemaakt op de wethouder, de gemeenteraad en inwoners van Apeldoorn.
Vijf minuten stilte als protest tegen de uitbreiding van Lelystad Airport van Red de Rust in Hoenderloo en Red Gelderland heeft indruk gemaakt op de wethouder, de gemeenteraad en inwoners van Apeldoorn. (Foto: Red de Rust in Hoenderloo/Werkgroep Red Gelderland)

Wethouder, gemeenteraad en inwoners Apeldoorn onder indruk van stilteprotest Red Gelderland en Red de Rust in Hoenderloo

Apeldoorn – Voorafgaand aan de Politieke Markt Apeldoorn over de ontwikkelingen in de luchtvaart van 10 januari hebben Red de Rust in Hoenderloo en Red Gelderland een ‘oorverdovend’ stilteprotest van vijf minuten gehouden in de hal van het stadhuis. Dat heeft indruk gemaakt op wethouder Luchtvaart, de heer Willems, de raadsleden en de aanwezige inwoners.

Klokslag negen uur op donderdagavond vroeg de Werkgroep Red Gelderland de aandacht van de aanwezigen in de hal van het Apeldoornse stadhuis. “Stilte is kostbaar en stilte is kwetsbaar. Red de Rust in Hoenderloo en Red Gelderland willen die stilte niet kwijtraken door vliegverkeer.”

Het idee was dat de actievoerders, voorzien van borden en dierenmaskers, vijf minuten stil zouden zijn. Verrassend genoeg stopte iedereen met praten. Een aantal mensen vertelde later dat ze dit nog nooit hadden meegemaakt.

Diverse gemeenteraadsleden stonden vooraan om foto’s te maken. Wethouder Luchtvaart, de heer Willems, kwam direct na afloop de actievoerders feliciteren met zowel het idee van een stilteprotest als de uitvoering ervan. “Stilte zegt soms meer dan duizend woorden,” reageerde Red Gederland.

Tijdens het debat over de ontwikkelingen in de luchtvaart tekende zich in de raad een voorzichtige meerderheid af tegen een volmondig ‘nee’ tegen de hele uitbreiding van Lelystad Airport tot een vakantievliegveld. Daar waar vorig jaar pas na de nodige inspanningen unaniem een motie werd aangenomen tegen de laagvliegroutes, neigt de Apeldoornse raad er dus inmiddels naar om een grote volgende stap te zetten. In elk geval is bij het College van burgemeester en Wethouders het plan neergelegd om een stop op de uitbreiding van Lelystad Airport op te nemen in de zienswijze die de gemeente gaat indienen op het Luchthavenbesluit en het Milieu Effect Rapport van Lelystad Airport.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden