Op 9 februari presenteert Annelies Brinkhuis haar boek 'Ik zou het niet kunnen'.
Op 9 februari presenteert Annelies Brinkhuis haar boek 'Ik zou het niet kunnen'. (Foto: )

'Als dood zich aandient, gaat het meer dan ooit over leven'

Oosterhuizen - Op 9 februari 2019 presenteert Annelies Brinkhuis haar boek 'Ik zou het niet kunnen'. Het is vrijwel het eerste dat mensen zeggen als ze horen wat haar werk inhoudt: het begeleiden van de afscheidsceremonie bij een begrafenis of crematie. 

Maar wie denkt dat dit boek in het teken staat van dood, treurnis en afscheid vergist zich. Juist wanneer de dood zich aandient, gaat het namelijk meer dan ooit over het leven en daarmee ook over liefhebben en loslaten.

"Ik zou het niet kunnen!" Die uitspraak zegt ook iets over onze houding tegenover de dood. Iedereen vraagt zich wel eens af hoe we dat ooit moeten gaan doen: loslaten van de mensen om ons heen. Waar leven en liefhebben al een behoorlijke uitdaging kunnen zijn, is loslaten dat nog meer.

Dit boek bundelt 82 korte verhalen, ontleend aan de praktijk, over mensen die in het zicht van de dood te maken krijgen met gevoelens van onmacht, verlangen en rouw, maar ook van liefde, verbondenheid en vertrouwen. Verhalen die niet alleen ontroeren en aanzetten tot nadenken, maar ook regelmatig uitnodigen tot een brede glimlach. Eén ding hebben ze gemeen: een scherpe, maar liefdevolle kijk op de mens. Dat maakt het geheel op een mooie manier wijs, humorvol en toch 'licht', ondanks het zware onderwerp.

Waarom dit boek? Annelies: "Als ik in gezelschap antwoord geef op de vraag wat ik voor werk doe, zijn er altijd mensen die zich zo onopvallend mogelijk uit de voeten maken, je weet immers maar nooit of de dood besmettelijk is. De dood raakt aan onze diepe angst om het leven los te laten, maar daarmee ook gelijk aan het meest wezenlijke van ons bestaan: liefhebben. Als een geliefde sterft, voel je tot in je diepste kern hoeveel je van iemand houdt. Aan het sterfbed van je moeder is niets meer belangrijk dan alleen zij en jij samen. Maar het is niet alleen de liefde die heel voelbaar wordt bij het afscheid. Álle emoties worden door de dood uitvergroot, oude pijn komt naar boven en losse eindjes kunnen niet meer worden afgehecht. Mijn verhalen gaan over wat mensen drijft, beweegt of aan de grond houdt. Ze vertellen over mensen die de dood van zichzelf of een dierbare onder ogen moeten zien. Mensen zoals jij en ik dus."

'Ik zou het niet kunnen' wordt uitgegeven bij Uitgeverij van Warven en is vanaf 9 februari te bestellen bij elke (online)boekhandel in Nederland of via www.anneliesbrinkhuis.nl. De boekpresentatie is zaterdag 9 februari van 15.30 - 18.00 uur in Dorpshuis Oosterhuizen, Het Oude Veen 21. 

Meer berichten