Foto: Gert Perdon

Sietse Terpstra zingt zijn gedichten: persoonlijke liedjes in intieme setting

Apeldoorn - Sietse Terpstra (34) uit Apeldoorn schreef vanaf 2004 een slordige 2500 gedichten bij elkaar. Sinds hij zichzelf gitaar leerde spelen, heeft hij er daarvan zestien op muziek gezet. Dat heeft geleid tot een repertoire van van een half uur dat Sietse graag ten gehore wil brengen in een intieme setting. De aanstaande editie van 'Cultuur bij je buur' komt dan ook als geroepen. Liefhebbers van persoonlijke luisterliedjes die herinneren aan Acda en de Munnik en Bram Vermeulen, kunnen Sietse boeken voor drie optredens op zaterdag 13 april.

Door Bert Nijenhuis

Onderwerpen verzinnen doet hij niet en schrijven is voor Sietse al helemaal geen doel op zich. Bij hem komen de woorden, of ze komen niet. "Ik schrijf over wat ik meemaak. Daardoor zie ik ook een duidelijke lijn als ik mijn gedichten teruglees, vergelijkbaar met een dagboek." Ondanks de persoonlijk insteek zorgt de zingende dichter altijd voor een universeel eindresultaat. "Mijn opa is een paar jaar geleden overleden. Een gedicht of lied hierover moet uiteindelijk niet alleen over mijn eigen verdriet gaan. Het woord opa zal ik daarom altijd vermijden. Zo zorg je er ook voor dat een onderwerp niet al te dichtbij als je erover zingt."

Zoekend naar een muzikale stijl raakte Sietse geïnspireerd door de in 2013 overleden zanger, cabaretier en liedjesschrijver Maarten van Roozendaal. "Ik dacht altijd dat liedjes moesten bestaan uit coupletten en refreinen. Hij leerde me dat je ook op een verhalende manier kunt componeren. Wat niet wil zeggen dat al mijn gedichten zich lenen voor een lied. Ze moeten natuurlijk wel te zingen zijn." Met een theatergroep stond Sietse al geregeld op een podium. Slechts één keer eerder trad hij alleen op met zijn gitaar en mondharmonica. "Dat was op een chaotische auditieavond voor SHOW Apeldoorn bij ´t Cafeetje van Marja. We mochten daar slechts twee minuten spelen. Ik hoop tijdens 'Cultuur bij je buur' meer te laten horen, of het nu in een huiskamer of een tuin is. Zolang er maar wordt geluisterd en ik meer ben dan alleen achtergrondgeluid. Als er meer optredens uit voortvloeien, ben ik helemaal gelukkig!"

Zaterdag- en zondagmiddag 13 en 14 april laat de gemeente Apeldoorn zich weer van haar meest creatieve en gastvrije kant zien tijdens de zesde editie van 'Cultuur bij je buur'. Muzikanten, verhalenvertellers, schilders, fotografen, dansers en aanverwante creatievelingen brengen hun kunst in de meest letterlijke zin bij de mensen thuis. Zij kunnen zich aanmelden via cultuurbijjebuur.nl. Op dezelfde website kunnen potentiële gastheren en gastvrouwen artiesten vinden, die zij thuis zouden willen ontvangen.

Meer berichten