Foto: Gert Perdon

Project 'Taal en werk' effectief: Octopraise overwint de taalbarrière

Apeldoorn - In Jakarta werkte ze als assistent financieel manager. In Apeldoorn moest ze onderaan de ladder beginnen als schoonmaakster en postsorteerder. Spijt heeft de Indonesische Octopraise Manullang (41) geen seconde gehad, het was immers de liefde die haar naar Nederland bracht. Een taalbarrière zorgde vervolgens voor obstakels en onzekerheid. Het project 'Taal en werk' bracht hier verandering in.

Door Bert Nijenhuis

"Heel rustig", lacht Octopraise, gevraagd naar haar eerste indruk van Apeldoorn, acht jaar geleden. "Ik was de 24-uurseconomie van Jakarta gewend, dus de verandering was nogal groot. Mijn man had vooraf gezegd dat iedereen in Nederland goed Engels spreekt en dat contact maken makkelijk zou zijn. Dat geldt misschien voor Amsterdam; hier verliep de communicatie aanvankelijk een stuk moeizamer."

Niet dat Octopraise in Apeldoorn de deur niet uitkwam. Ze volgde de studie Imagineering aan de Breda University of Applied Sciences. "Maar wel in het Engels. Ik had geen idee dat dit nadelig zou zijn op de banenmarkt. Toen ik na mijn studie bij het uitzendbureau kwam, kreeg ik te horen dat ik voor de betere banen de Nederlandse taal moest beheersen. Ik heb daarop twee maanden schoonmaakwerk gedaan, maar daar ga je ook niet beter Nederlands van spreken. Ik werd alleen maar onzekerder. Als iemand bijvoorbeeld 'wat zeg je?' tegen me zei, dacht ik gelijk dat ik iets in slecht Nederlands had gezegd. Gelukkig kon ik terugvallen op mijn gezin. Je verveelt je niet als je twee kinderen hebt en een huishouden draaiende moet houden."

Een oplossing voor het taalprobleem diende zich eind vorig jaar aan in de vorm van 'Taal en werk', een project voor 'nieuwe Apeldoorners' van de gemeente, Inburgering Apeldoorn, Vluchtelingenwerk Apeldoorn en CODA Taalhuis. "Andere deelnemers kwamen uit Rusland, Letland, Bulgarije en Brazilië", herinnert Octopraise zich. "We hebben in vijftien weken enorm veel geleerd van onze docent Jenneke van der Craats. Zij heeft ons ook gemotiveerd om zelf de workshop 'Meet up Check je CV!' op te zetten. Daar zijn mensen van tien verschillende nationaliteiten op afgekomen. Die hebben we tips gegeven over waar een goed cv aan moet voldoen. Er komt zeker een vervolg. Een vergelijkbare helpende hand bieden een vriendin en ik met ons platform 'MovingOn-StapVerder'. De beste tip die ik immigranten kan geven is: leg contacten en blijf niet thuis zitten."

Octopraise volgt haar eigen advies in elk geval zeker op. Naast de uren die ze spendeert aan haar gezin en het platform werkt ze als vrijwilliger bij vluchtelingenwerk. Ooit hoopt ze een mooie baan bij een bank te vinden. "Indonesië blijft mijn vaderland, maar ik voel me hier nu helemaal thuis. Als ik in Indonesië op vakantie ben, mis ik Apeldoorn zelfs. Er zijn zeker dingen waar ik aan moest wennen, zoals het maken van een afspraak voor een bezoek. In Indonesië gaan we onaangekondigd naar elkaar toe, haha."

Meer berichten