Foto:

Blueshart Nederland viert jubileum: Driedaagse ter ere van 25 jaar blues

Apeldoorn - Uitbater Jan Kerseboom: "Buddy Guy, de oude blues, daar houd ik van. Als kind kreeg ik van mijn vader een pick-upje en mijn eerste LP was van 'Pretty Things' met ruigere muziek dan de Rolling Stones. Het was mooi dat zij kwamen optreden in het Bluescafé. En ze hebben mijn LP gesigneerd."

Door Liselotte Schippers

In januari 1994 werd de voormalige 'Saloon' aan de Nieuwstraat gesloten en startte Jan Kerseboom er zijn Bluescafé. Op 4, 5 en 6 januari viert hij het 25-jarig bestaan van het Blueshart van Nederland. Met meer dan 200 optredens per jaar trekt het café nationaal en internationaal grote namen.

Jan werkte voor die tijd bij de kinderbescherming als maatschappelijk werker: "Af en toe kwam ik jankend thuis. Zoveel ellende, misbruik en mishandeling. Het was niet om aan te zien. Ik had er geen lol meer in, alleen maar verdriet. Bij de tafeltennis stond ik achter de bar. Daar had ik plezier in en zo is het begonnen. Mensen houden van blues, van oude dingen. De muziek en het café zijn mijn passie. Het is hier altijd gezellig en er is nooit trammelant. De klanten zij ook van deze tent gaan houden."

Het bluescafé is voor Jan geen bron van inkomsten. "Met veel vrijwilligers houden we de boel draaiende. Peter Vroon zorgt voor foto's en de nieuwsbrief en William Lindner houdt de social media bij. We hebben een vaste klantenkring. Dat is het leuke, al die trouwe mensen."

Sylvia Bronkhorst, een vriendin van Jan: "Eigenlijk verdient Jan een koninklijke onderscheiding. Hij staat altijd klaar en schuift zichzelf aan de kant. Alle tijd die hij er in stopt en de grote namen die hij op het podium heeft gekregen. Alles door zijn liefde voor het vak. Hij heeft een groot hart." De 'bruine kroeg' sfeer is altijd hetzelfde gebleven. Alleen de bar kreeg een andere plaats en de naastliggende cafetaria werd bij het café getrokken, waardoor er ruimte ontstond voor een mooi groot podium. "In 25 jaar zijn de mensen ouder geworden en ik ook, maar de muziek is niet veranderd. Ik vind het nog steeds leuk. Pas als ik er bij neerval stop ik."

Burgemeester John Berends komt het jubileumfeest openen op vrijdag 4 januari om 19:45 uur. Op vrijdag spelen de bands 'The Rude Move' en 'The Veldman Brothers'. Op zaterdag openen 'The Juke Joints' om 20:30 uur de jubileumavond en vervolgens staat 'Paardekooper' op het podium. Op zondag 16:30 uur zal 'Too Mutz Blues Band' de driedaagse afsluiten met hun allerlaatste optreden. Kaarten zijn te bestellen in het Blues café of via email: info@bluescafe.nl. 1 Avond €15,- / 2 Avonden €25,- / zo.mi toegang vrij.

Meer berichten