"Ach, dit had ik nog helemaal niet gezien", roept Marleen Turner bij het zien van twee volle dozen met babyschoentjes. (foto Anja Straathof)
"Ach, dit had ik nog helemaal niet gezien", roept Marleen Turner bij het zien van twee volle dozen met babyschoentjes. (foto Anja Straathof) (Foto: )

Derde Hands hoopt op verrassende tip: nieuw onderkomen dringend nodig

APELDOORN - Al veertig jaar bestaat de Apeldoornse Stichting Derde Hands. "We laten nooit veel van ons horen in de media, want legio mensen kennen ons," vertelt voorzitter Jannie van Gent. Nu heeft de hulporganisatie zelf dringend hulp nodig: een nieuw onderkomen vanaf eind maart.

door Anja Straathof

"We zijn begonnen als een werkgroep voor ontwikkelingssamenwerking. Bij TNO controleerde men de kwaliteit van allerlei materialen. Wat niet voldeed aan de eisen, werd vernietigd. Onnodig, want het was vaak prima bruikbaar in ontwikkelingslanden. Via-via kwamen de eerste spullen bij een pater in Afrika terecht."

Marleen Turner is al jaren secretaris. Ze vult lachend aan: "Daarna kwam die lading verpleegstersuniformen." Jannie weet het nog goed: "En niet te vergeten die tienduizenden zuigflesjes uit het Juliana Ziekenhuis. Op dat moment is een groep buurvrouwen betrokken geraakt en werden we een stichting."

Inmiddels draait Derde Hands op volle toeren. Op twee dagdelen per week kan iedereen langskomen om goederen te brengen. Marleen: "Onze vrijwilligers sorteren alles en in het magazijn staan de dozen met kleding, schoolspullen, elektronica (zoals radio's), medische materialen en veel meer. Mensen en organisaties die een project hebben in een ontwikkelingsland, kunnen een schriftelijke aanvraag doen voor goederen. Voor het vervoer (hier én daar) moeten ze zelf zorgen."

Terwijl Marleen praat, bladert ze door een dikke ordner met aanvragen. "Onze spullen komen overal terecht. Niet alleen in Afrika, maar ook in Azië, Bulgarije en Roemenië bijvoorbeeld. Met schoenen kunnen kinderen naar school. Met een fiets gaan studenten naar een grotere stad. Een naaimachine kan werk opleveren voor een dorpje. Zo eenvoudig! Maar voor de ontvangers betekent het een stap naar een beter leven."

Op 17 en 20 december kunnen voor het laatst goederen worden ingeleverd aan de Imkersplaats 38. Jannie van Gent: "Daarna hebben we een innamestop. Op de website staan adressen van collega-organisaties die de spullen dan kunnen innemen." Marleen Turner: "We hopen vurig op tips voor een nieuwe locatie. Onze wensen in kort bestek? 200-300m², met water, licht, verwarming en toilet. Ook parkeerruimte voor vrachtwagens is erg belangrijk voor ons." Website: https://derdehands.com of bel Marleen: 055 - 541 72 39.

Meer berichten