Leonhard Beijderwellen (Laagvliegroutes Friesland NEE) met het houten petitieboek, Suzanne Kröger (GroenLinks), Odile Rijken en Marjolein Rotsteeg (beiden Red Gelderland), Lammert van Raan (PvdD), Cem Lacin (SP) en petitionaris Astrid Vollebregt (SP
Leonhard Beijderwellen (Laagvliegroutes Friesland NEE) met het houten petitieboek, Suzanne Kröger (GroenLinks), Odile Rijken en Marjolein Rotsteeg (beiden Red Gelderland), Lammert van Raan (PvdD), Cem Lacin (SP) en petitionaris Astrid Vollebregt (SP (Foto: Ank van der Bilt/Werkgroep Red Gelderland)

Dode eik en petitie Gelders Statenlid Vollebregt maken indruk op leden Tweede Kamer

Loenen – Gelders Statenlid Astrid Vollebregt (SP) heeft met haar petitie en verhaal over de gevolgen van de laagvliegroutes van Lelystad Airport voor de kinderen van morgen en de natuur op de Veluwe, diepe indruk gemaakt op de Tweede Kamerleden. Een dag later refereerden diverse woordvoerders aan de problemen op de Veluwe tijdens het Algemeen Overleg Luchtvaart van de Tweede Kamer met minister van Nieuwenhuizen.

De dode eik die Gelders Statenlid Astrid Vollebregt (SP) op 4 december naar Den Haag heeft gebracht om haar petitie tegen de laagvliegroutes van Lelystad Airport namens de kinderen van morgen en al het leven in de natuur op de Veluwe kracht bij te zetten, heeft diepe indruk gemaakt op de leden van de Tweede Kamer. De eik staat symbool voor het probleem van de nu al bovenmatige stikstofdepositie op de Veluwe. En daar zouden de laagvliegroutes van Lelystad Airport nog bij moeten komen.

De woordvoerders Luchtvaart Cem Lacin (SP, Suzanne Kröger (GroenLinks), Lammert van Raan (Partij voor de Dieren), Corrie van Brenk (50Plus), Gijs van Dijk (PvdA) en Veluwenaar Chris Stoffer (SGP) namen alle tijd om de achtergronden achter de massale sterfte van oer-Hollandse eiken aan te horen.

Mede-overhandigers van de petitie en de talloze handtekeningen waren Leonhard Beijderwellen (Laagvliegroutes Friesland NEE) en Odile Rijken en Marjolein Rotsteeg (beiden Werkgroep Red Gelderland).

Voorafgaand aan de officiële overhandiging kwamen Kamerleden Suzanne Kröger, Cem Lacin en Lammert van Raan naar buiten om een deel van de 15 meter lange dode eik met eigen ogen te bekijken. Dat het verhaal van Astrid en de petitie indruk hebben gemaakt op de Kamerleden, bleek onder meer op 5 december tijdens het Algemeen Overleg Luchtvaart van de Tweede Kamer met minister Van Nieuwenhuizen, waarbij diverse woordvoerders luchtvaart aan de petitie, de dode eik en de onderliggende stikstofproblematiek refereerden.

Doordat de Europese Commissie duidelijk heeft gemaakt bezwaren te hebben tegen de Verkeersverdelingsregel, die had moeten regelen welke vluchten van Schiphol naar Lelystad Airport mogen verhuizen, heeft minister Van Nieuwenhuizen deze ingetrokken. Hierdoor dreigt opnieuw vertraging voor de uitbreiding van het vliegveld.

De dode eik is overigens mee terug gegaan en krijgt een bijzondere plaats op de Veluwe.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden