Blijdschap bij het winnende team van Aventus, tijdens de Creathon  bij KleinGeluk-locatie De Veenkamp. (foto Anja Straathof)
Blijdschap bij het winnende team van Aventus, tijdens de Creathon bij KleinGeluk-locatie De Veenkamp. (foto Anja Straathof) (Foto: )

Topideeën tijdens Creathon: robots, apps en meer in De Veenkamp

Apeldoorn - Wat gebeurt er als zo'n vijftig mbo-ers twee dagen leren en werken in een zorgcentrum? Drukte, gezelligheid en nieuwe ervaringen, zowel voor bewoners en personeel van KleinGeluk-locatie De Veenkamp als voor de Aventus-studenten.

door Anja Straathof

Twee dagen lang staat alles in het teken van techniek in de zorg. Of eigenlijk: het gebruiken van die technische mogelijkheden. In heel korte tijd maken de studenten kennis met het zorgcentrum. Daarna gaan ze aan de slag om te bedenken hoe de techniek beter toegepast kan worden door zorgmedewerkers.

De tweedaagse Creathon werkt als een snelkookpan: als je weinig tijd hebt, moet je vlot tot ideeën komen. En dat lukt wonderwel. Al op donderdagmiddag presenteren de groepen studenten hun plannen. Hun achtergrond van Zorg en Welzijn, ICT, Human Technology en Recreatie zorgt voor een mooie mix van kennis en vaardigheden.

De groep van Bart heeft ervaren dat ouderen enorm blij worden door contact met robot Zora of het gebruik van de VR-bril. Dat motiveert zorgmedewerkers om gebruik te maken van technologie. Met workshops en 'technodagen' kunnen zij leren omgaan met de apparatuur. Yvette en haar groep hebben een 'Technologiebus' bedacht. Een bedrijf komt naar het zorgcentrum en bewoners kunnen een ochtend kennismaken met tablets met foto's van vroeger, geheugentraining doen, knuffelen met de robotkat.

De presentaties volgen elkaar in rap tempo op; Aventus-docent Charlotte Wassmer praat het geheel geroutineerd aan elkaar. Op het podium zegt robot Zora: "Ik ga even rusten", als de studenten verder vertellen. 'Robotica in de studie', de 'Tech3Daagse' en een uitwisselingsproject met techno-bedrijven helpen medewerkers meer te weten over mogelijkheden van robots. Andere oplossingen zijn gericht op bewoners, zoals 'Afa-app' (voor mensen met afasie), 'EasyChat' (makkelijk videobellen), 'Beleef de Wereld' (hometrainer en VR-bril met mooie filmbeelden).

De jury gaat in beraad. Drie dames op de eerste rij weten het al: 'The Sense' moet winnen. Mevrouw Otten (bijna 94): "Heel belangrijk, zo'n apparaatje dat snel een signaal geeft als je bent gevallen". De vijfkoppige jury beslist anders: team 'Puntentelling' met Jerry, Dion, Gemma, Jesse en Wesley is winnaar. Zij bedachten een 'robot-dienst'. Medewerkers die zo'n dienst werken, ontvangen extra punten. Ook wanneer ze e-learning volgen. De punten zijn in te wisselen voor cadeaubonnen.

Na deze intensieve dagen concludeert welzijnsbemiddelaar Marieke Polleman tevreden dat jong en oud veel hebben geleerd deze dagen. Robot Zora zegt: "Mijn batterij is helemaal leeg".

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden