Foto:

Apeldoornse stichting 10 jaar actief in Kirgizstan: Koeien als bron voor betere toekomst

Apeldoorn - Er zijn meer dan zeshonderd koeien gekocht en ruim duizend gezinnen duurzaam ondersteund. De Apeldoornse stichting Geefeenkoe.nl zet zich alweer tien jaar in voor gezinnen met een gehandicapt kind in Kirgizstan. De moeders worden door familie en gemeenschap veroordeeld – zij deugen niet want anders had ze niet zo'n kind gehad – en aan hun lot overgelaten. Een geschonken koe brengt ze niet alleen melk en inkomsten, maar ook weer aanzien.

Door Bert Nijenhuis

Hans Trapman (73) is vanaf de oprichting als penningmeester bij stichting Geefeenkoe.nl betrokken. Initiatiefnemer was zijn zoon Pepijn, die als ontwikkelingssamenwerker de misstanden in Kirgizië met eigen ogen zag. "Het is een arm land en vanwege de slechte medische omstandigheden zijn er meer gehandicapte kinderen. Ons werkgebied is zo groot als Gelderland en Utrecht samen en daar worden jaarlijks zo'n honderdtwintig gehandicapte baby's geboren. De vaders zijn vaak snel vertrokken en de moeders worden met de nek aangekeken."

Als geestelijk vader doneerde Pepijn zelf de eerste koe. "Voor de tweede werd uiteraard een beroep op de ouders gedaan", lacht Hans. "Koeien worden op lokale veemarkten gekocht. Niet door onze mensen, want dan zouden de prijzen omhoog schieten." De gezinnen krijgen een drachtige koe en moeten na zes maanden het kalfje 'terugbetalen' aan de stichting, die het grootbrengt tot een koe voor weer een ander gezin. "Volgende kalfjes mogen de gezinnen houden", vervolgt Hans. "Zo verdienen ze steeds meer aan de melk en kunnen medicijnen en medische kosten worden betaald. Elk gezin wordt drie jaar ondersteund." Pepijn doet tegenwoordig ontwikkelingswerk in Nepal en is niet meer bij de stichting betrokken. Zijn ouders bezochten Kirgizië afgelopen september nog. "Het is geweldig om te zien hoe goed onze samenwerkingspartner Nur Bala daar functioneert. Het kost ons geld maar dat maakt helemaal niet uit, want dit werk verrijkt ons leven." Voor meer info en donaties: geefeenkoe.nl.

Hans Trapman stopt komend voorjaar als penningmeester van Geefeenkoe.nl. "Het vijfkoppig bestuur is verjongd, een goede zaak voor de toekomst. Ik blijf gewoon betrokken bij de stichting en lezingen en presentaties verzorgen." In het verleden liep Trapman ook geregeld koeien bij elkaar door deel te nemen aan de Vierdaagse van Nijmegen. "Daar is het de afgelopen twee jaar niet meer van gekomen. Desondanks heb ik in die periode toch nog vijf koeien bij elkaar gelopen tijdens andere evenementen!"

Meer berichten