Het panel van de intractieve quiz in Lasersensation met een jeugdwerker, politie, gemeente, GGD en preventie Tactus.
Het panel van de intractieve quiz in Lasersensation met een jeugdwerker, politie, gemeente, GGD en preventie Tactus. (Foto: Liselotte Schippers)

Maak met je puber 'de afspraak van NIX'

Apeldoorn - Marieke Fett ervaringsdeskundige, werkzaam bij Tactus: ,,Ik had beter begrensd moeten worden, er had gepraat moeten worden en ik had straf moeten krijgen, maar dat is niet gebeurd."

door Liselotte Schippers

Vorige week konden de pubers van Apeldoorn samen met hun ouders mee doen aan de tweejaarlijkse kroegentocht, georganiseerd door Tactus, CJG en gemeente Apeldoorn. Sonja Basemans, Tactus: ,,We willen ouders en jongeren van 14 tot 18 jaar op een ludieke manier bewust maken van de risico's van alcohol en aangeven welke rol ouders zelf in kunnen nemen. Ouders kunnen op een positieve manier hun kind stimuleren. Het alcohol gebruik onder jongeren neemt iets af, maar de jongeren die drinken, drinken ontzettend veel. Dus we zijn er nog lang niet. We herhalen de kroegentocht om de twee jaar om zoveel mogelijk ouders en jongeren te bereiken."

Met verschillende initiatieven neemt de gemeente maatregelen tegen het drankgebruik onder jongeren. Zoals met de NIX18-campagne en met deze kroegentocht. De tocht ging van start bij VUE bioscoop, waar theatergroep Kikid met name groepsdruk, het afraden van alcoholvrije drank en 'binge' drinken onder de aandacht bracht en het belang om hier vooral de dialoog met je kind over aan te gaan. Met 'binge' drinken, gaat het bij jongeren al om 4 à 5 drankjes, in twee uur, wat schadelijk kan zijn. In groepen gesplitst ging de tocht verder naar Finnegan's Irish Pub. Onder het genot van een (alcoholvrij) drankje vertelde kinderarts Dirk-Jan Pot over de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik. ,,Op korte termijn hebben we het over ongelukken en vechtpartijen en het niet meer goed na kunnen denken. Alcohol heeft op den duur schadelijk effect en invloed op de ontwikkeling van de hersenen en is veroorzaker van kanker, geheugenproblemen, hart- en vaatziekten, impotentie, etc. Voorkom gezondheidsrisico's. Nee zeggen is ook een antwoord."

Ervaringsdeskundige Marieke Fett vertelde vervolgens in een interview over het ontstaan van haar verslaving. De volgende en laatste stop op de route was een interactieve quiz in Lasersensation. Ouders en kinderen streden fanatiek tegen elkaar met antwoorden op vragen rondom alcoholgebruik, met voor beide partijen verrassende antwoorden. Het panel kon met veel kennis de antwoorden toelichten en andere vragen beantwoorden. De winnende jongere ging naar huis met een Vue en Lasersensation-bon en de winnende ouder met het kookboek 'Junkfood', samengesteld door verslaafden, met recepten die hen het hoofd boven water deed houden.

Onderzoeksinstituut Trimbos adviseert het gesprek aan te gaan, zelf het goede voorbeeld te geven en al vroeg de regels duidelijk te maken: niet drinken en roken tot 18 jaar. Bij ervaringsdeskundige Marieke Fett verliep dit anders, wat mede leidde tot haar verslaving: "Er werd altijd veel gedronken bij ons thuis. Bij iedere gelegenheid. Alcohol werd geassocieerd met gezelligheid. Al heel jong kwam ik in aanraking met alcohol en werd daarin niet begrensd. Toen ik wakker werd in het ziekenhuis wist ik wel dat het echt mis was, maar eenmaal thuis gekomen waren mijn ouders er niet en ik werd niet gestraft. Dus ik kon gewoon door gaan."

Alcohol mag sinds 1 januari 2014 alleen nog verkocht worden aan jongeren vanaf 18 jaar. Leer uw kind om NEE te zeggen luid het advies. "Toen ik er achter kwam dat ik echt een probleem had en verslaafd ben, heb ik me laten helpen. Het is zo gemakkelijk om verslaafd te worden en het kan zo fout gaan. Nu weet ik dat het ook gezellig kan zijn zonder alcohol en dat ik zelf leuk genoeg ben zonder drank."

Meer berichten