Foto: Gert Perdon

"Oh kom er eens kijken", Sinterklaas tentoonstelling

Apeldoorn - In museum "in de Zevende Hemel" aan de Schotweg 63 in Apeldoorn is weer een grote Sinterklaas tentoonstelling.

Dit jaar vooral veel aandacht voor de collectie oude Sinterklaas boeken vanaf begin 1800 tot 1970. Onder andere het beroemde boekje "Sint Nicolaas en zijn knecht" van de Amsterdamse schoolmeester Jan Schenkman uit 1850. In dit boekje heeft Jan Schenkman de viering van dit al meer dan 700 jaar oude oer Hollandse feest doen veranderen in een feest zoals we het nu nog steeds vieren. Ook oude centsprenten van Sinterklaas, de voorloper van het kinderboekje , zijn volop aanwezig.

Verder veel prachtig etalage materiaal waaronder beweegbare Sinten en Pieten zowel met klokmechanisme uit de dertiger jaren als ook elektrisch uit de jaren 1970. Sinterklaasblikken, verpakkingen, prenten en posters. Koekplanken, plankjes om suikerbeesten te maken en chocolade vormen zijn oude gebruiksvoorwerpen van de banketbakker in de weken voorafgaande aan het Sint Nicolaasfeest. "Koekvergulden" een oude Sint Nicolaas traditie om jongens en meisjes via deze versierde "vrijers en vrijsters" met elkaar in contact te brengen. Sint Nicolaas schoolplaten vanaf 1860, borden en bekers. Sint Nicolaas liedjes in boeken , speeldoosjes en op grammofoonplaatjes. Voor elke bezoeker is er een rondleiding van 60 minuten met prachtige verhalen van Jan Bark over de gebruiken en de geschiedenis van ons Sinterklaas feest.

Het museum is geopend op zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur en voor groepjes van 6 tot 12 personen na afspraak ook op andere tijden mogelijk.

Zie ook www.museumindezevendehemel.nl

Meer berichten