Foto: gert perdon

Helemaal jezelf zijn op vmbo

APELDOORN – Het vmbo kampt al sinds de introductie met een negatief imago. Positieve rapporten van de onderwijsinspectie en prima doorstane veiligheidsmonitoren ten spijt, blijven vooral typeringen als 'het afvoerputje van het voortgezet onderwijs' hangen. Om een eind te maken aan het beeld van het vmbo als 'vergaarbak' en 'restonderwijs' zijn het Edison College, Sprengeloo, Veluws College Cortenbosch en de gemeente Apeldoorn de campagne Trots op vmbo gestart. De tweede editie is inmiddels in volle gang.

Door Bert Nijenhuis

Onderdeel van de campagne is de hoogvliegerverkiezing. Hierbij wordt gezocht naar derdejaars leerlingen die zich onderscheiden. Daarbij gaat het niet zozeer om hoge cijfers, maar meer om vakmanschap, ambitie, creativiteit en maatschappelijke betrokkenheid. Wessel Rouw (Cortenbosch), Loes Arends (Sprengeloo) en Kim Nokkert (Edison College) hebben op hun school de meeste stemmen gekregen en strijden op 15 november om het ambassadeurschap van het vmbo in Apeldoorn.

"Ik wil later graag in de zorg met demente ouderen werken", verklaart mavo-leerling Loes (14) haar keuze voor het profiel 'Zorg en welzijn'. "Vorig haar heb ik meegelopen bij een verzorgingshuis in Twello, wat me heel goed is bevallen." Op school leert Loes bijvoorbeeld hoe ze ouderen van bed naar stoel verplaatst, maar ook vaardigheden die van pas komen in het dagelijks leven. "Ik kan nu niet alleen fietsbanden, maar ook autobanden verwisselen!"

Loes bekent dat ze minder enthousiast was toen al haar basisschoolvriendinnen naar de havo en het vwo gingen en zij op het vmbo terechtkwam. "Ik dacht dat mijn niveau laag was, wat natuurlijk onzin is. Ik voelde me op het vmbo bovendien gelijk op mijn gemak. Je kunt er helemaal jezelf zijn. Iedereen vindt wel iets dat aansluit bij zijn of haar interesses. Dat is helemaal het geval bij de praktijklessen als je, net als ik, graag met je handen werkt." Soortgelijke lovende woorden gebruikte Loes in het promotiefilmpje dat ze opnam voor de hoogvliegerverkiezing. "Ik heb daarin ook verteld dat ik zeker vijf keer per week met handbal bezig ben. Dat betekent dat ik mijn huiswerk vaak van te voren maak."

Het filmpje staat ondertussen op meer dan tweeduizend views en bezorgde Loes een finaleplaats. "Een deelnemende klasgenoot heeft enorm veel sociale contacten, dus ik was ervan overtuigd dat hij zou winnen. In de finale ga ik wederom mijn best doen en misschien kan ik mezelf opnieuw verrassen."

Wessel Rouw (14) is een van haar opponenten. Hij volgt de vmbo-opleiding Kaderberoepsgerichte leerweg en heeft het profiel 'Produceren, installeren en energie'. "Ik ben niet zo'n stilzitter en hier helemaal op mijn plek", vertelt hij enthousiast. "Ik heb al veel geleerd over installatietechnieken en momenteel richt ik me op metaalbewerking." Net als Loes besteedt Wessel een flink deel van zijn vrije tijd aan sport. "Soms moet ik wel zeven keer per week volleyballen. Gelukkig kan ik in overleg altijd vrij van school krijgen voor belangrijke wedstrijden."

Het liefst wordt Wessel prof-volleyballer, maar hij zegt op school net zo hard te werken als in de sporthal. "Prof in de topsport ben je niet tot je vijftigste. Daarom is het goed een gedegen opleiding achter de hand te hebben." Ook Wessel kent de vooroordelen omtrent het vmbo. "Soms vang ik tijdens het sporten opmerkingen op, dat vmbo-leerlingen niet zo slim zijn bijvoorbeeld. Het tegendeel bewijzen, was voor mij een reden om mee te doen aan de hoogvliegerverkiezing."Een veelvuldig via Facebook en Instagram gedeelde presentatie bracht Wessel uiteindelijk een plek in de finale, die 15 november wordt gehouden op zijn eigen Veluws

College Cortenbosch. "Ik heb een winnaarsmentaliteit en ga er honderd procent voor de jury te overtuigen. Mocht ik het ambassadeurschap winnen, dan lijkt het me supergaaf Apeldoornse basisscholen te bezoeken om het vmbo te promoten. Daar maak ik naast school en sport graag tijd voor vrij!"

trotsopvmbo.nl

Meer berichten