Frans, Alice, Ronald, Ankie, Marike, Frits, Lida en vele anderen zijn enthousiaste Apeldoornse LETS'ers. (foto: Anja Straathof)
Frans, Alice, Ronald, Ankie, Marike, Frits, Lida en vele anderen zijn enthousiaste Apeldoornse LETS'ers. (foto: Anja Straathof) (Foto: )

LETS-ruilkring is springlevend: taart in ruil voor een luisterend oor

Apeldoorn - Frans biedt aan fietsen te repareren, en zoekt iemand die zijn ramen wil zemen. Marja kan anderen helpen een goede brief op te stellen. Wil ergert zich aan het terras in zijn kleine tuin. Zou er iemand zijn die dat kan aanpakken? Vraag en aanbod bij elkaar brengen; daar gaat het om bij LETS. De betaling gaat met API, het Apeldoornse ruilmiddel.

Anja Straathof

De afkorting LETS staat voor Lokaal Economisch Transactie Systeem, waarbij mensen onderling spullen en diensten ruilen. Niet één op één, maar binnen een groep. Bovendien hoeft de ruil niet gelijk of gelijktijdig te zijn. Vandaag levert Frits een partij openhaardhout aan Ronald en volgende maand bakt Ronald een prachtige worteltaart, als José haar verjaardag viert. De 'betaling' vindt plaats in API, het digitale Apeldoornse ruilmiddel. De 'prijs' wordt in onderling overleg bepaald en op de website geregistreerd.

"Als je elkaar wat kent, is het gemakkelijker om over en weer spullen of diensten te ruilen", vertelt Alice Goedemondt. "Zo nu en dan kunnen LETS'ers daarom aanschuiven bij 'LETS Meet and Eat'. Verschillende deelnemers zorgen samen voor een gevarieerd buffet: wat te knabbelen, drinken en een gevarieerde maaltijd. Betaling gebeurt natuurlijk met API. Voor wie wil komen kennismaken, is zo'n avond een uitgelezen kans." Dat eten is deze avond goed geregeld. De gezelligheid ook.

Ronald Berkhoff laat op de website zien wat er allemaal wordt aangeboden en gevraagd. "Groenten uit de moestuin, juridisch advies, sokken stoppen, zorgen voor huisdieren. Er is altijd veel vraag naar tuinonderhoud; maar minder aanbod." Leden kunnen het totale overzicht van vraag en aanbod op de website zien. Ben je geen lid, dan komt er een steeds wisselende selectie op het scherm. Alleen al voor de 'Cursus in Wonderen' zou je direct lid willen worden...

Meer berichten