Foto:

Verduurzaming Apeldoornse flats: Slim schakelen met stroom bespaart

Apeldoorn - Zes flatcomplexen in Apeldoorn, samen goed voor bijna tweehonderd woningen, worden verduurzaamd. Het gaat om een samenwerkingsverband tussen NederWoon VvE Beheer in Apeldoorn en AE Duurzaam. Het unieke van het concept is volgens René ter Veer van AE Duurzaam en Inge Visser van NederWoon dat bewoners geen hogere huren of servicekosten krijgen. Totale investering: 4,4 miljoen euro.

Door Leo Polhuys

,,Integendeel, ze gaan minder voor energie betalen omdat stroom wordt opgewekt via zonepanelen op het dak van de flats", zegt René. Hij spreekt van een concept dat uniek is in Nederland en ook internationaal gezien de aandacht trekt.

,,We maken grote stappen op het gebied van energiebesparing, zonder dat het de bewoners veel extra geld kost. Ze betalen eenmalig 2200 euro, maar daarna zijn er financieel gezien alleen maar voordelen. De stroom die in Nederland door particulieren wordt opgewekt via zonnepanelen, gaat normaal gesproken naar het elektriciteitsnet. Maar in ons concept blijft de elektriciteit in de woningen zelf. Door slim te schakelen tussen de verschillende flats, wordt alleen stroom gebruikt op momenten dat dat nodig is. Wij hebben hiervoor achter de meterkast een ingenieus systeem uitgedokterd dat ervoor zorgt dat stroom in een complex precies op die plek belandt waar dat nodig is, of iemand nu een wasmachine aanzet of een ander apparaat. Zo gaan we zeer efficiënt met stroom om en gaat de energierekening omlaag.'' AE Duurzaam onderhoudt de zonnepanelen van op afstand en gaat haar vinding landelijk uitrollen.

Inge vertelt dat tijdens de beslissende ledenvergadering van de Vereniging van Eigenaren honderd procent voor was. ,,Een unicum, maar iedereen zag het voordeel. Iedereen praatte al heel lang over verduurzaming, maar tot concrete stappen kwam het nooit, totdat ik op een beurs René tegenkwam. Met subsidie van de provincie hebben we een duurzaamheidsonderzoek gedaan. Naast het aanbrengen van zonnepanelen worden de flats geïsoleerd en voorzien van nieuwe kozijnen. Het energielabel gaat met sprongen omhoog, van G naar B. Voordeel is ook dat er meteen groot onderhoud wordt gepleegd.''

In februari 2019 moeten de zes complexen aan de Tjonger en Hunze en omgeving klaar zijn. Tjongerbewoner Frank van Ark was meteen enthousiast toen hij op de bewonersvergadering van de plannen hoorde. ,,Ik zat met hoge stookkosten maar die gaan nu omlaag. Bovendien wordt mijn binnenklimaat gezonder en weet ik precies wat mijn verbruik is. Groot voordeel is ook dat mijn woning er nu een stuk netter uitziet en meer waard wordt. Op de ledenvergadering was ik dan ook heel snel om. Het enige nadeel is dat ik af en toe thuis moet zijn om werklieden binnen te laten...''

Meer berichten