Foto:

Jongeren supertrots op hun eigen fiets

Apeldoorn - Het gebeurt niet elke dag dat een wielrenkampioen en een wethouder naar een school komen. Bij 'Onze Wereld' aan de Loudonstraat in Apeldoorn Zuid was dat vorige week wel het geval. De aanleiding? Een feestelijke start van het Kinderfietsenplan op de school, met de uitreiking van maar liefst 15 fietsen aan leerlingen. Een mooie samenwerking van gemeente, provincie, ANWB, Fietsersbond en GGD.

Door Anja Straathof

Leerlingen van Onze Wereld zijn nieuwe Nederlanders. Vaak vluchtelingen, zonder familie hier. Voor hen is het niet vanzelfsprekend om een fiets te hebben, waarmee je gemakkelijk naar school, sport en vrienden kunt gaan. Belangrijk is het wel.

Daniel Abraham weet als geen ander hoe bepalend een fiets kan zijn. Ooit kwam hij -als 15-jarige- in zijn eentje vanuit Eritrea naar Nederland. Inmiddels is hij professioneel wielrenner en paralympisch kampioen. In 2016 won hij won een gouden medaille tijdens de wegwedstrijd in Rio de Janeiro. Nu zet hij zich volop in voor nieuwkomers.

De pakweg 40 leerlingen op het schoolplein van Onze Wereld steekt hij enthousiast een hart onder de riem: "Jullie krijgen nu kansen van gemeente en provincie. Maak er gebruik van! Een fiets helpt je ook om het Nederlands beter te leren."

Daarna is woord aan de Apeldoornse wethouder Detlev Cziesso en Sanne van den Rotten (ANWB), voordat de uitreiking van de eerste fiets aan een blije Azmera plaatsvindt. Behendig maakt hij een paar rondjes op zijn nieuwe aanwinst, die voorzien is van een reusachtige strik. Elk van de 15 tweedehands fietsen is gedoneerd aan het Kinderfietsenplan en opgeknapt door vrijwilligers van de ANWB.

Na het officiële gedeelte zijn er vrijwilligers van de Fietsersbond en ANWB die de fietsen van andere leerlingen nakijken en repareren. Daar wordt volop gebruik van gemaakt. Banden worden geplakt, remmen gecheckt. De leerlingen kijken belangstellend toe, maar helpen ook een handje om de banden even flink te vullen met verse lucht. Ook kunnen veel fietsen wel een nieuw lampje gebruiken. "Ik fiets nooit 's avonds", zegt een van de leerlingen. Fietsersbond-vrijwilliger Bert Middeldorp klemt er toch een nieuw voor- en achterlichtje op, want "over een paar weken is het veel vroeger donker dan nu. Dan kun je ze goed gebruiken."

Voor Onze Wereld gaat de actie de komende maanden verder. Dan krijgen leerlingen een praktische fietscursus, met theorielessen over verkeersregels. In het voorjaar volgt het slotakkoord: deelnemen aan het landelijk verkeersexamen.

Meer berichten