Ambassadeur Johan Hartmann zet zich samen met ambassadrice Annie Weernink en het bestuur in voor deze stichting. (foto Steffanie Frei)
Ambassadeur Johan Hartmann zet zich samen met ambassadrice Annie Weernink en het bestuur in voor deze stichting. (foto Steffanie Frei) (Foto: fotograaf: Steffanie Frei )

Stichting Vol Levenslust: deelname zonder belemmeringen

Apeldoorn - Stichting Vol Levenslust is in het leven geroepen om mensen in een rolstoel, scootmobiel of rollator deel te laten nemen aan de samenleving zonder al te veel belemmeringen.

Danielle van de Vlag

Ambassadeur Johan Hartmann zet zich samen met ambassadrice Annie Weernink en het bestuur in voor deze stichting. ,,Wij beoordelen binnen- en buitenruimtes zodat mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel, scootmobiel of rollator ook zonder problemen kunnen deelnemen aan de samenleving. Wij helpen ook bij het realiseren van maatschappelijke activiteiten, stimuleren bezoeken en ondersteunen rollers en lopers om wederzijdse waardering te realiseren."

De stichting toetst ook grote parken en evenementen in Nederland in samenwerking met De Zonnebloem. ,,Wij willen dat naast organisatie en veiligheid van een evenement/activiteit ook wordt gekeken naar de rolstoeltoegankelijkheid. Het is niet vanzelfsprekend dat dit onder de aandacht wordt gebracht helaas, terwijl er ontzettend veel mensen zijn die door een beperking tegen dit soort dingen aanlopen. Zij willen juist heel graag deelnemen aan dergelijke activiteiten en evenementen, maar als de toegankelijkheid het niet toelaat wordt het erg lastig."

De stichting wil de belangen behartigen voor deze doelgroep met een beperking, door middel van het organiseren van activiteiten, het beoordelen van locaties en door gesprekken aan te gaan met instanties en ondernemers. ,,Gemeente Apeldoorn staat open voor onze adviezen en biedt ondersteuning."

In 2016 is er een app ontwikkeld en samen met vrijwilligers gevuld om de toegankelijk en bereikbaarheid voor de doelgroep goed onder de loep te nemen en te beoordelen. ,,Wij hebben 165 panden bekeken en beoordeeld en hebben puur vanuit onze doelgroep gekeken naar de obstakels en belemmeringen waar zij tegenaan lopen. De app verschaft informatie over de invalidentoiletten, maar ook de toegankelijkheid van bedrijven en horecagelegenheden in de buurt. Daarnaast hebben wij gele kaarten ontwikkeld die worden gehangen aan fietsen en auto's die geparkeerd zijn en voor problemen en belemmeringen zorgen. Daarnaast willen wij ondernemers vragen om hun bedrijf of horecagelegenheid toegankelijk te maken voor iedereen. In Apeldoorn zijn maar vijf plekken die beschikken over een invalidentoilet bijvoorbeeld. Veel te weinig vinden wij, dus er valt nog enorm veel te behalen!"

Meer berichten