Heden en verleden in jaarlijkse lezing: koninklijke tradities in de huidige tijd


Heden en verleden in jaarlijkse lezing: koninklijke tradities in de huidige tijd

Apeldoorn - De lezing in het najaar in Paleis Het Loo is een vast onderdeel van het jaarlijkse programma van de Stichting Koninklijk Apeldoorn. Vanwege de verbouwing van Paleis Het Loo zal de lezing dit keer plaatsvinden op vrijdag 9 november 2018 om 20 uur in het naast het paleis gelegen Hotel De Keizerskroon.

Opnieuw is een gevarieerd programma samengesteld bestaande uit gesproken woord en muziek. De stichting is verheugd dat dit keer Bert Wassenaar, Stalmeester van Koning Willem-Alexander bereid is gevonden om nog zo kort na Prinsjesdag, een actueel licht te werpen op de traditionele gang van zaken aan het hof. Hieraan vooraf gaat een relatief onbekend verhaal van Fred Jagtenberg over hoe de Oranjevrouwen de dynastie hebben gered.

De avond begint met het verhaal over Marijke Meu, verteld door de heer Dr. Fred Jagtenberg, auteur van het boek "Marijke Meu, stammoeder van ons vorstenhuis" (zie foto Marijke Meu met kinderen). Fred Jagtenberg (1941) is historicus en neerlandicus. Hij was werkzaam in het middelbaar- en hoger onderwijs. Zijn belangstelling gaat uit naar de geschiedenis van de achttiende eeuw, waarover hij diverse artikelen en boeken publiceerde, o.a. over stadhouder Willem IV.

Kolonel b.d. Bert Wassenaar (zie foto) is sinds 1996 werkzaam bij de Dienst Koninklijk Huis in de functie van Stalmeester van H.M. de Koningin en sinds 2013 van Z.M. de Koning.
In zijn huidige functie is hij verantwoordelijk voor het vervoer van Z.M. de Koning, de leden van het Koninklijk Huis, gasten en leden van de hofhouding.
Als hoofd van het Koninklijk Staldepartement geeft hij leiding aan de afdeling Koets- en Rijstal, de afdeling Garage en het bureau Luchtvaartzaken.

Vast onderdeel van de jaarlijkse lezing is de muziek, ditmaal vorstelijke muziek van Marieke Hopman. Zij neemt ons mee op een muzikale reis naar de tijd van Marijke Meu en naar de tegenwoordige tijd. Zij behoort tot de top van de accordeonisten in Nederland. Marieke is in 2004 afgestudeerd voor piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2009 studeerde ze summa cum laude af voor een Masterstudie accordeon aan The Royal Danish Academy of Music in Kopenhagen.
De lezingen van de Stichting Koninklijk Apeldoorn worden gehouden sinds 2002 en waren onder andere gewijd aan koning-stadhouder Willem III en koningin Mary Stuart II, koning Lodewijk Napoleon, koningin Juliana en prins Bernhard, de koningen Willem I en III en de viering van 200 jaar Koninkrijk in Apeldoorn.

Kaarten voor de lezing op 9 november a.s. kunnen à € 20,- per persoon worden besteld via de website www.koninklijkapeldoorn.nl of bij w.vandenberg@koninklijkapeldoorn.nl. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee en een drankje na afloop.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden