Koop gewei van een edelhert bij Natuurmonumenten

Loenen - In de herfstvakantie, op 24 oktober, doet Natuurmonumenten veel afworpstangen van edelherten in de verkoop. De verkoop is van 11:00 uur tot 15.00 uur tijdens de herfstmarkt op het open erf de Groote Modderkolk in Loenen. Geweien worden verkocht voor prijzen tussen de € 50,- en € 175,- voor een span. Leden van Natuurmonumenten krijgen korting. De opbrengst is bedoeld voor het beheer van de populatie edelherten in de Loenense bossen. 

In de wintermaanden en het vroege voorjaar werpen de mannelijke herten hun gewei af. Direct na de afworp begint een nieuw gewei te groeien vanuit de rozenstokken. Na 4 tot 5 maanden heeft het hert een nieuw gewei opgezet, in de regel nog groter en zwaarder dan het jaar ervoor. Tijdens de bronst zijn de herten op hun mooist. Het hert met het zwaarste gewei verzamelt de meeste hinden om zich heen en zorgt zo voor het meeste nageslacht. 

Boswachter
De afgeworpen stangen worden door de boswachters opgezocht en worden verkocht, vaak worden beide stangen van hetzelfde dier gevonden en deze worden dan ook als een span aangeboden. De boswachter geeft ter plekke uitleg over de opbouw van het gewei en kan antwoord geven op de meeste vragen.

Herfstmarkt
Op het open erf is dit jaar voor het eerst een herfstmarkt, georganiseerd door de Stichting Verdandi. Er zijn veel betaalde kinderactiviteiten te doen. Vanaf het erf kan er gewandeld worden naar de grootste waterval van Nederland.  

Wie, waar en wanneer?
Voor wie:     Alle natuurliefhebbers, van groot tot klein
Datum:     Woensdag 24 oktober  2018
Tijdstip:     Van 11:00 uur tot 15:00 uur
Waar:         Open erf de Groote Modderkolk,  Vrijenbergweg 24 b, 7371 AA  Loenen

Meer berichten