Vrijwilligers van Sant'Egidio hebben de binnengekomen kleding al gesorteerd en gestreken. Nu kan het in de rekken. (foto Anja Straathof)
Vrijwilligers van Sant'Egidio hebben de binnengekomen kleding al gesorteerd en gestreken. Nu kan het in de rekken. (foto Anja Straathof) (Foto: )

Kledingbank Sant'Egidio helpt velen: keurig en kleurig voor mensen in nood

Apeldoorn - 'Kledingbank', staat er op het gebouw aan de Oude Beekbergerweg 157. Maar in feite gebeurt er veel meer bij Sant'Egidio in Apeldoorn. "Alles wat we doen, is bedoeld om de wereld menselijker en mooier te maken", vertelt Ronald Dashorst. "We hebben de Franciscustafel en het Straatteam met de bakfiets voor dak- en thuislozen. Maar ook jongeren die maandelijks ouderen in Sainte Marie bezoeken en activiteiten voor basisschoolleerlingen en jongeren."

door Anja Straathof

"Elke week maken zo'n 120 mensen gebruik van onze Kledingbank. Het zijn mensen in financiële nood, zoals cliënten van de Voedselbank of in schuldhulpverlening. Men mag elke zes weken langskomen en dan vijf artikelen per persoon uitzoeken of 15 stuks per gezin."

Ronald laat de verschillende ruimtes zien. In de ene hangen dames- en herenkleding; verderop is de kinderkleding overzichtelijk gerangschikt. Broekjes bij broekjes, en ook alle shirtjes bij elkaar. "We vragen mensen die goede kleding en linnengoed komen brengen, om het gewassen aan te leveren. Hier gaan de vrijwilligers aan de slag om alles te sorteren en te strijken. Pas dan is het klaar voor uitgifte. Kwaliteit en waardigheid staat voor ons voorop. En het is nog duurzaam ook."

"Onze gasten komen steeds vaker via andere instanties. Het aantal gezinnen met kinderen neemt ook toe", weet Ronald te melden. "Nu het najaar is aangebroken, is er meer vraag naar warme winterjassen voor heren, in de maten S en M. Ook winterjassen voor dames, maar dan de grotere maten. En het hele jaar door zijn we heel blij met handdoeken en dekbedovertrekken."

Als pastor in de katholieke kerk is Ronald voor een deel vrijgesteld, voor het uitvoeren van activiteiten gericht op verbinding tussen mensen. "Dat kan hier bij uitstek. Op maandag is iedereen welkom bij de ochtendinloop tussen 10 en 12 uur. Gewoon voor een praatje, een kopje koffie of het maken van kaarten. 's Middags zijn er een aantal Syrische en Irakese vrouwen actief in het naaiatelier. Er is naailes en men kan verstelwerk inleveren."

Op woensdagmiddag komen de kinderen uit de buurt naar Sant'Egidio voor de School van Vrede. "Ze spelen en knutselen samen, waarbij ontmoeting plaatsvindt tussen kinderen uit diverse tradities. Op televisie en in de krant lees je veel negatieve berichten over de wereld. Hier zien we dat er heel veel mensen zijn die klaar staan voor elkaar. Dat is geweldig!"

Kledingbank Sant'Egidio, Oude Beekbergerweg 157, Apeldoorn. www.santegidio.nl/apeldoorn. Facebook: Sant'Egidio Apeldoorn

Kleding brengen: woensdag 10.30-12u en zaterdag 10-12u. Uitgifte: woensdag 10.30-12u en zaterdag 13-15u.

Meer berichten