Irmgard Cottaar bespeelt de Mizhar
Irmgard Cottaar bespeelt de Mizhar (Foto: Yvon Taken)

De magie van ritme - leer spelen op framedrums

Apeldoorn - Op zaterdag 6 oktober geeft docente Irmgard Cottaar van 13:00 - 17:00 uur een inspirerende framedrum workshop in Gigant, Nieuwstraat 377 te Apeldoorn. Irmgard is een bevlogen en gepassioneerde leraar die graag met anderen deelt waar zij blij van wordt.

Ritme heeft iets betoverends! Drums & ritme hebben op veel mensen een grote aantrekkingskracht. Dag in dag uit zijn we omgeven door ritme en trilling. Ritme is universeel en verbindt mensen en culturen. Trilling en ritme zijn de essentie van alle leven.

Één slag op de drum brengt je direct in het hier & nu. Het bespelen van framedrums synchroniseert beide hersenhelften en brengt je meer balans. Door de beat van de drum maak je je hoofd leeg, kom je tot rust en hervind je jezelf. De workshop is voor iedereen die het leuk vindt om samen ritme en klank te maken, samen te drummen en de framedrum te leren kennen.

Je hebt geen ervaring nodig om mee te kunnen doen. Als je eigen framedrum hebt is het fijn als je die meebrengt. Er zijn enkele framedrums aanwezig voor gebruik. Een aantal daarvan is te koop. Tijdens deze middag maak je kennis met de basisslagen die verbonden zijn met de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur en leer je enkele inspirerende ritmes.

Door het ritmisch stappen in cadans, klappen en reciteren van de ritmes integreer je een ritme in je lichaam. Hierna speel je een ritme als vanzelf op de drum. De framedrum is een van de oudste, archetypische instrumenten op aarde. In de oudheid werden deze drums voornamelijk bespeeld door vrouwen o.a. bij overgangsrituelen en de viering van de cycli en seizoenen van het leven. De vorm van de drum, de cirkel, staat voor eenheid & heelheid, gemeenschap, de zon, de maan en de aarde.

Framedrums worden in de hand gehouden of op schoot bespeeld. Door een subtiele en gerichte aanraking van het drumvel met de vingers en handen worden ritmische klanken en boventonen hoorbaar. Met fijn afgestemde bewegingen brengen ze het vel in trilling en laten ze het vel ‘zingen’.

Voor meer informatie en aanmelden: info@irmgardcottaar.nl of 06-1027-223.

Meer berichten