Logo apeldoornsstadsblad.nl


Jan van Dijk viert op 9 september zijn vijftigjarig dienstverband bij Sparta, tegenwoordig Accell groep. (foto Liselotte Schippers)
Jan van Dijk viert op 9 september zijn vijftigjarig dienstverband bij Sparta, tegenwoordig Accell groep. (foto Liselotte Schippers) (Foto: Liselotte Schippers)

Jan van Dijk in 50 jaar door hele Spartafabriek

Apeldoorn - "Ik dacht ik doe het een half jaartje, maar het werk was leuk en het was zo gezellig met de collega's, dat het even iets langer werd. Ik zak wel voor het diploma jobhopper, maar ik kreeg zoveel mogelijkheden bij deze werkgever, dat dat ook niet nodig was."

Door Liselotte Schippers

Als 13-jarige jongen begon Jan van Dijk zijn loopbaan bij Sparta en nu 50 jaar later, viert hij op 9 september 2018 zijn jubileum. "Ik kom uit een groot gezin met acht kinderen en er moest brood op de plank komen. Nu zou het kinderarbeid zijn, destijds wilde ik werken. Al had ik zeker wel willen leren, maar het ging vroeger gewoon zo. Alleen voor de inspectie moest ik twee dagen naar school." Sparta nam in zijn een grote plek in. De familie van Dijk was goed vertegenwoordigd. Zijn vader was er werkzaam, net als twee van zijn broers. Weer een andere broer hield het er, in tegenstelling tot Jan, slechts een halve dag vol. Jan kocht hij er op zijn 16e zijn eerste bromfiets en nu krijgt hij voor zijn jubileum een nieuwe elektrische fiets.

In Apeldoorn aan de Prins Willem Alexanderlaan, begon het Sparta avontuur, waar hij als vlechter bij de wielmakerij werkte. Jan staat bekend om zijn technische inzicht en werd door collega's binnen en buiten Sparta gevraagd om zijn advies. Zo werd hij bij de wielmakerij teruggevraagd toen daar problemen ontstonden. "Door de jaren heen hebben er verschillende winden gewaaid. Zelf heb ik de hele fabriek doorlopen: van wielen vlechten naar wielen richten, montage van fietsen, bandleider en werkinstructies maken voor de verschillende fietsonderdelen. Bij de chromerij, waar mijn vader werkte, vond ik het vreselijk, die stank! Iedere dag zeurde ik om een nieuwe afdeling en na een week had ik dat voor elkaar. Later werd ik op een interne vacature aangenomen bij afdeling ontwikkeling. Dat was de mooiste functie. Ik vond het leuk en interessant om bezig te zijn met nieuwe producten."

In 2001 verhuisden Sparta en Jan naar de Wilmersdorf en sinds vier jaar is Jan werkzaam bij locatie Heerenveen. Elke morgen staat hij om 4.15 uur op om trouw naar zijn werk te gaan. De verhuizing heeft grote impact gehad op de hele productie, maar Jan wilde wel mee. "Ontwikkeling zit alleen nog in Apeldoorn. Op dit moment zet ik sturen in elkaar. Dat is nog steeds handwerk. Het is niet het meest spannende werk, maar voor de laatste jaren is het prima. Ik heb genoeg uitdagingen gehad bij Sparta en ben altijd tevreden geweest met mijn werkgever en met de gezellige sfeer met collega's onderling."

Nu op 64-jarige leeftijd is het werken voor Jan wel genoeg en kijkt hij uit naar zijn pensioen. Met zijn toenmalige buurmeisje Jill, waar hij inmiddels 39 jaar mee is getrouwd, wil hij graag gaan genieten van zijn vrije tijd, van de kinderen en kleinkinderen en reizen maken. "Werken is leuk en na 50 jaar is het onderling nog steeds net zo gezellig. Ik kan absoluut terug kijken op een mooie carrière, maar ik zal het vroege opstaan niet missen!"

 

Meer berichten

Shopbox