Logo apeldoornsstadsblad.nl


Eerder deze zomer rondden vijf vrouwen bij Da Capo de cursus 'Aan de slag' af. Blije deelnemers én blije  begeleiders. (eigen foto)
Eerder deze zomer rondden vijf vrouwen bij Da Capo de cursus 'Aan de slag' af. Blije deelnemers én blije begeleiders. (eigen foto) (Foto: )

Zonder vrijwilligers geen activiteit. Taal, koken, creatief: alles bij Da Capo!

Apeldoorn - ,,Da Capo is een echte vrijwilligersorganisatie en daar ben ik trots op", zegt oprichtster en coördinator Marleen Hoogeboom. Elke week doen zo'n 120 vrouwen, met name migranten, mee aan de activiteiten. "Er is altijd wel wat verloop in de vrijwilligers. Ook daarom zoeken we nu nieuwe mensen."

Door Anja Straathof

Stichting Da Capo richt zich op taal en activering; meedoen in de samenleving is immers belangrijk voor iedereen. De activiteiten worden steeds gevarieerder: taallessen, een naaiatelier en twee cursussen gericht op het zoeken naar (vrijwilligers)werk. En als het meezit ook een kookstudio en inloop voor computerles.

Zo'n vier jaar geleden startte Marleen met Stichting Da Capo. "Eerst waren we vooral gericht op taallessen voor vrouwen met een taalachterstand. Maar het leren van een nieuwe taal doe je niet alleen in de klas. Het samen bezig zijn stimuleert de deelneemster, hebben we gemerkt. Dat gebeurt nu in het naaiatelier. Hier maken we tassen van oude banners, en verschillende tassen en mandjes van oude materialen die afkomstig zijn van de Apenheul."

Marleen: "We begeleiden de vrouwen naar vrijwilligerswerk, studie of betaald werk. Het traject 'Aan de slag' is een voorbereiding op een taalstage of vrijwilligerswerk. Hier zoeken we een tweede vrijwilliger die samen met de huidige vrijwilliger de vrouwen begeleidt.

Het nieuwe traject 'Taal en Horeca' is een cursus, gericht op gaan werken in de horeca. Naast de taaldocent (van Toptaal) zal een vrijwilliger taalles geven op het gebied van horeca. Zou er iemand zijn met z'n achtergrond?"

Ook de kookstudio is nieuw. "Vrouwen vinden het leuk én koken verbindt. We zoeken nog naar een goede formule voor de kookstudio. Ik hoop dat er vrijwilligers zijn die willen meedenken en de vrouwen begeleiden. Ruimte en materialen zijn er: we huren Milly's Kitchen. Mooi toch, die samenwerking!"

Meer berichten

Shopbox