Logo apeldoornsstadsblad.nl


 Ruim dertig studenten komen vanuit alle delen van de wereld naar de Veluwe voor masterclasses in kamermuziek voor viool, altviool, piano, cello en klarinet. (foto Roelof Rump)
Ruim dertig studenten komen vanuit alle delen van de wereld naar de Veluwe voor masterclasses in kamermuziek voor viool, altviool, piano, cello en klarinet. (foto Roelof Rump) (Foto: Roelof Rump)

Internationale week vol kamermuziek in stad

Apeldoorn - Er klinkt deze maanden veel muziek in Apeldoorn. Vlak na de NJO Muziekzomer start op 23 augustus de 28e editie van de Masterclass Apeldoorn. Ruim dertig studenten komen vanuit alle delen van de wereld naar de Veluwe voor masterclasses in kamermuziek voor viool, altviool, piano, cello en klarinet. Ze logeren bij Apeldoornse gastgezinnen en hun week is gevuld met lessen en concerten.

Ook dit jaar kan men de masters en studenten aan het werk zien. De openbare lessen zijn dagelijks vanaf 23 augustus en starten om 9.30 uur in Theater Orpheus. De masterclasses worden gegeven door internationale masters: Philippe Graffin (viool), Ásdís Valdimardóttir (altviool), Lilli Maijala (altviool), Martti Rousi (cello), Charles Neidich (klarinet) en Pascal Devoyon, (piano). De toegang is gratis! Nieuw dit jaar is een zondagochtend waarop de cellostudenten les krijgen in Zutphen. Ze zijn dan te gast bij de Cello Academie Zutphen, die net als Masterclass Apeldoorn hoogwaardige cellolessen aanbieden als aanvulling op het conservatoriumonderwijs.

In totaal vinden er deze week dertien concerten plaats. Zeven daarvan zijn voor vrij toegankelijk, op vertrouwde én op nieuwe locaties. Op zaterdag 25 augustus kan men terecht in het Kröller Müller Museum en op Paleis Het Loo. Op zondagmiddag 26 augustus vinden er vier Match Makers Concerten plaats, waarbij studenten aan elkaar gekoppeld worden maar ook spelers aan publiek en podia. Zo is er een concert in Wenum op Landgoed De Ploeg. Speciaal voor jong en oud is daar een try-out van het schoolconcert dat later in de week voor basisschoolleerlingen zal klinken. Ook is er zondagmiddag een match making met het publiek van CODA Museum waar de pianostudenten achter de CODA vleugel plaats nemen. Wellicht dat ook de repetitoren dit doen. Mirsa Adami, Jelger Blanken, Daniel Kramer en Martijn Willers zijn al jaren de onmisbare begeleiders tijdens alle masterclasses en concerten.

www.masterclass-apeldoorn.nl

Meer berichten

Shopbox