Logo apeldoornsstadsblad.nl


Als mediator overlegt Roel Pieterse (rechts) niet alleen met cliënten maar bijvoorbeeld ook met een hypotheekadviseur. (foto Anja Straathof)
Als mediator overlegt Roel Pieterse (rechts) niet alleen met cliënten maar bijvoorbeeld ook met een hypotheekadviseur. (foto Anja Straathof) (Foto: )

Mediation bij velen niet bekend: 'Dit is bruggen bouwen tussen mensen'

Apeldoorn - ,,Ik had een zaak met twee hengelaars. Ze hadden onenigheid over de beste visstek en het conflict liep uit de hand. Er vielen rake klappen en een van de mannen deed aangifte bij de politie." Het is een praktijkverhaal van de Apeldoornse mediator Roel Pieterse. "De Officier van Justitie vond deze zaak geschikt voor mediation. Veel mensen realiseren zich niet dat dat een betere oplossing is dan een rechtszaak."

Door Anja Straathof

Mediation is een manier om conflicten op te lossen, met hulp van een professionele bemiddelaar: de mediator. Roel: "Een advocaat behartigt altijd de belangen van één partij; een mediator is onafhankelijk en gaat met beide partijen in gesprek om samen tot een oplossing te komen. Bij een rechtszaak zijn er eigenlijk alleen maar verliezers. In het geval van de hengelaars was mediation beter voor beide mannen: het scheelde hen veel tijd en geld. Maar het mooiste vind ik: de heren staan weer naast elkaar te vissen!"

Mediation kan worden toegepast op vele terreinen. Roel: "Ik richt me op echtscheidingen, familiezaken en strafzaken. Bovendien heb ik kennis van autisme. Mijn rol is vooral om het gesprek te leiden tussen mensen die dat samen niet (meer) lukt. Luisteren, vragen stellen, neutraal blijven. Woorden van de een kunnen heel anders overkomen bij de ander. Bij scheidingszaken spelen uiteraard veel emoties; die moeten eerst geuit worden. Het kan soms flink ploffen."

Bij scheidingen waarbij kinderen betrokken zijn, kan elke ouder een standpunt innemen en daarin volharden. Roel: "Maar welk belang zit daarachter? Als dat boven water komt, zijn er vaak constructieve oplossingen mogelijk. En die komen altijd van de mensen zelf; zij nemen beslissingen. Ik hoor mensen met regelmaat zeggen: 'Dit is de eerste keer dat we echt met elkaar in gesprek zijn', ook na een jarenlange relatie." Mediators kunnen helpen bij echtscheiding, familiezaken, consumentenzaken, arbeid, zakelijke geschillen, problemen tussen burger en overheid, wonen en strafzaken. Apeldoornse Mediators: www.apeldoornsemediators.nl / Relatiedesk (initiatief van Stimenz en Apeldoornse Mediators): www.relatiedesk.nl

Mediationbureau Apeldoorn: www.mediationbureau.info

Meer berichten

Shopbox