Logo apeldoornsstadsblad.nl


Toegangsweg tot Het Woudhuis. Omwonenden zijn bang voor verkeers- en geluidsoverlast. (foto Gert Perdon)
Toegangsweg tot Het Woudhuis. Omwonenden zijn bang voor verkeers- en geluidsoverlast. (foto Gert Perdon) (Foto: Gert Perdon)

Plannen voor meer gebruik: vrees voor verkeersoverlast Woudhuis

Apeldoorn - Het Woldhuis, net even buiten Apeldoorn, heeft grootse plannen. Naast natuureducatie , die door het IVN wordt uitgevoerd, wil het Woldhuis meer ruimte geven aan feesten, vergaderingen en werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook het omringende landgoed Woudhuis zou bij de plannen moeten worden betrokken. Omwonenden vrezen overlast door toenemend verkeer en geluid.

Door Leo Polhuys

Het Woldhuis, dat overigens in de Sinterklaastijd ook dienst doet als tijdelijk verblijf voor de Spaanse Goedheiligman, ligt als een groene oase langs de A50. Aan de overzijde van de weg die toegang geeft tot het groene gebied met weilanden, bossen en karakteristieke boerderijen, ligt bedrijventerrein Ecofactorij. De Woldhuizerweg mag je alleen in als je bestemmingsverkeer bent, of met de fiets. Je kan mooi doorrijden richting Teuge. Het landgoed krijgt in de plannen een flinke opknapbeurt.

Aan het begin van de Woldhuizerweg drijft de familie Harmsen een melkvee- annex grondverzetbedrijf. ,,We zijn wel een beetje bang voor extra verkeer op het smalle weggetje dat door het landgoed loopt", zegt Marieke Harmsen. ,,Vergaderingen en extra werkplekken zijn natuurlijk mooi, maar het brengt ook allemaal extra drukte met zich mee. Wij als omwonenden willen uiteraard graag weten wat de gevolgen daarvan zijn. We hebben in het voorjaar een bijeenkomst gehad met mensen van het Woldhuis. Daarna hebben we echter niets meer gehoord, terwijl er toch wel plannen zijn gemaakt. Naast toenemende verkeersdruk zijn we ook bang voor geluidsoverlast en voor gedoe op de weg. De landbouwmachines die hier regelmatig rijden, moeten er natuurlijk wel langs kunnen. We zijn niet bij voorbaat tegen de plannen maar gaan wel graag in gesprek. Daarom zou het fijn zijn als er meer informatie beschikbaar komt van de kant van de initiatiefnemers.''

Mevrouw Van Engen woont in een rustig gelegen huisje aan de toegangsweg naar de statige, witte villa, Ook zij is bang voor verkeersoverlast als de plannen doorgaan. ,,Ik zou het erg fijn vinden als de rust hier wordt bewaard. Dit is een gebied met veel fietsers en wandelaars en het zou jammer zijn als er veel verkeer komt. Misschien treedt er ook wel geluidsoverlast op als de plannen doorgaan maar dat kan ik niet zo goed inschatten. Ik hoop dat er binnenkort wat meer informatie loskomt. Dan kunnen omwonenden beter meepraten."

De heer Veldhuis heeft ook gehoord van de plannen, maar maakt zich er niet zo druk over. ,,Ik zit een eindje vanaf het Woldhuis, en ik denk niet dat wij overlast zullen ervaren.''

Het Woldhuis was in verband met vakantie niet bereikbaar voor commentaar.

Meer berichten

Shopbox