Logo apeldoornsstadsblad.nl


Samen pompen Henk Overbeek en Eric van Loo een gieter water vol. "De tuinen snakken naar water". Meer info over de tuintjes via vtv-apeldoorn-zuid.nl. (foto Anja Straathof)
Samen pompen Henk Overbeek en Eric van Loo een gieter water vol. "De tuinen snakken naar water". Meer info over de tuintjes via vtv-apeldoorn-zuid.nl. (foto Anja Straathof) (Foto: )

Volkstuin op zandgrond blijft droog: 'Hier is niet tegenop te sproeien'

Apeldoorn - ,,Je kunt het echt wel zien, als je de volkstuinen hier bekijkt," zegt Eric van Loo. ,,Alles is hartstikke droog." En inderdaad: op het terrein van Volkstuinvereniging Apeldoorn-Zuid aan de Oude Apeldoornseweg zijn bij veel van de tuinen kale stukken grond en blijven planten achter in de groei.

Door Anja Straathof

,,Ik heb het zelf ook", zegt Eric terwijl hij naar zijn aardbeien wijst. ,,Gewoonlijk zijn ze zeker tweemaal zo groot. Laatst heb ik zelfs een maaltje sperziebonen weggedaan. Ze waren droog en taai."

Op deze doordeweekse ochtend is het rustig. Veel leden komen nu heel vroeg of juist wat later op de avond, als het iets koeler is en het water niet direct verdampt. Eric: ,,Onkruid wieden is nu niet aan de orde, maar het sproeien kost extra tijd. En energie. Nu het zo warm is, moet je zeker een of twee keer per week sproeien. En de rest met de gieter langsgaan. Maar we zitten hier op Veluwse zandgrond en het water dringt nog geen vijf centimeter in de bodem. Het heeft niet veel effect; alles snakt naar meer water."

,,We hebben zowel oudere als jongere leden", vertelt Eric, die ook secretaris is van de Volkstuinvereniging. ,,Ouderen hebben het werken in de volkstuin van huis uit meegekregen. Ze hebben tijd om elke dag wel even naar de tuin te komen. Jongeren vinden het leuk omdat ze zo zelf biologische producten kunnen verbouwen." Henk Overbeek (80+) is een van die oudere leden. ,,Binnenkort stop ik ermee, want dat lopen, bukken en reiken... Het lukt me niet meer. Maar ik heb hier al zeker 28 jaar een tuin." Terwijl hij vertelt, giet hij een grote gieter leeg langs een rijtje bonen en aardappelen. Alle beetjes helpen.

Recht tegenover de tuin van Henk staat een van de twaalf pompen, die de Volkstuinvereniging rijk is. Eric: ,,Het grondwater komt van tien meter diep. Bij het 'Philipsbosje' naast ons complex kun je precies zien wat de hoogte van het grondwater is. Dat is nog wel oké."

Timothy is een van de jongere leden. In zijn tuin heeft hij heel veel verschillende soorten bloemen. ,,Ja, ze hebben veel water nodig. Daarom zijn we hier nu samen, om extra te kunnen gieten." Verderop zijn Pamela en Gerald aan het werk. Zij zijn de trotse bezitters van een grote tuin, die ze met planten-en-al hebben overgenomen. Pamela: ,,We hebben hem pas één dag hoor! Ik werk op kantoor en woon op een flat. Hier kunnen we lekker buiten en bezig zijn. Echt genieten!"

Meer berichten

Shopbox