Marko Bijsterbosch: "Als kind wilde ik boswachter worden, maar destijds werd er gezegd dat daarmee geen droog brood te verdienen was."
Marko Bijsterbosch: "Als kind wilde ik boswachter worden, maar destijds werd er gezegd dat daarmee geen droog brood te verdienen was." (Foto: Gert Perdon)

Bijsterbosch biedt buitenactiviteiten: via leger en kantoor naar de natuur

Apeldoorn - Een telefoon tegen het oor geplakt en de blik op twee beeldschermen. Zo ongeveer bracht Marko Bijsterbosch zijn dagen op kantoor door. De Apeldoorner kreeg gaandeweg het gevoel de richting in zijn leven te verliezen en besloot het roer om te gooien. Zijn liefde voor het buitenleven moest weer centraal komen staan. Met zijn bedrijf BIJS-TER-BOSCH neemt hij mensen mee naar buiten om ze op verschillende manieren in contact te brengen met de natuur.

Door Bert Nijenhuis

"Als kind wilde ik boswachter worden, maar destijds werd er gezegd dat daarmee geen droog brood te verdienen was", beschrijft Bijsterbosch zijn altijd al aanwezige liefde voor Moeder Natuur. "Dus ging ik maar een technische opleiding volgen. Toen ik later bij een zeilenmaker werkte, bleek dat ik leidinggevende capaciteiten had en dat bracht me vervolgens bij defensie. Als beroepsmilitair heb ik onder meer met Dutchbat II gediend in Srebrenica. Het werk beviel me prima, maar het was fysiek zwaar. Chronische rugklachten hebben ertoe geleid dat ik uiteindelijk ben afgekeurd, wat een flinke dreun was."

Na een revalidatieperiode rolde Bijsterbosch bijna als vanzelf in zijn eerste kantoorbaan. "Het enige alternatief op dat moment. Instinctief voelde ik vanaf het begin dat ik tegen mijn natuur in aan het werken was. Tot het moment waarop ik dacht: als ik nog wat anders wil, moet ik het gaan doen nu ik er de leeftijd nog voor heb. Daarbij ben ik ervan overtuigd dat die manier van leven tot een burn-out had geleid." Zonder geluk vaart niemand wel en ook Bijsterbosch kreeg op het juiste moment de wind in de zeilen. "Mijn vrouw was zelfstandig ondernemer en begon collega's te missen. Ze nam daarom een vaste baan, waardoor ik die van mij kon opzeggen."

Er volgde een intensieve zoektocht, waarbij hij opleidingen tot buitensportinstructeur en natuurgids volgde. "Ik ben daar veel sterker uitgekomen en wist dat ik voor mezelf moest beginnen. Zo kon ik het gevoel dat ik in de natuur vond met anderen delen." Bijsterbosch biedt bushcraft & survival, natuurwandelingen, teambuilding activiteiten en helpt bij persoonlijke ontwikkeling. "Ik ga met de mensen vaak vanuit Loenen of Hoenderloo de Veluwe op. De omgeving geeft daar al zoveel rust en je kunt er volop genieten van alles om je heen. In het kader van teambuilding gaan we bijvoorbeeld zelf vuur maken en daar eventueel ons eten op bereiden. In de natuur overnachten is in Nederland wat gecompliceerd. Daarom ben ik me voor de toekomst op Zweden, Duitsland en de Ardennen aan het oriënteren."

De voormalig kantoorklerk heeft zijn bestemming gevonden en bruist weer van het leven. "Mensen die zich door hun werk ook opgejaagd en gestrest voelen, raad ik aan regelmatig het bos op te zoeken. Eigenlijk zouden werkgevers daar tijd voor moeten vrijmaken." Zelf is Bijsterbosch weer dagelijks in de natuur te vinden. "Ik zou er wel kunnen wonen. Als ik geen gezin had, zou ik het zo doen!"

bijs-ter-bosch.nl

Meer berichten