Joshua, Ben en Robin verpakken, onder toeziend oog van begeleider Anouk de Ruiter, het snoep in de Snoepfabriek op Plurynlocatie Het Hietveld.
Joshua, Ben en Robin verpakken, onder toeziend oog van begeleider Anouk de Ruiter, het snoep in de Snoepfabriek op Plurynlocatie Het Hietveld. (Foto: )

Werken in Snoepfabriek Het Hietveld

Beekbergen - Colaflesjes, lolly's, drop en gummieberen in alle kleuren van de regenboog. Werkelijk alle soorten snoep uit het assortiment van Food2Smile gaat door de handen van het team van de Snoepfabriek op Plurynlocatie Het Hietveld in Beekbergen.

Door Charlene Berkhout

"Maar er wordt niet veel gesnoept", weet activiteitenbegeleider Anouk de Ruiter. "Natuurlijk proeven we wel van de producten die nieuw zijn. Je moet immers wel weten wat je verpakt." Door de vele kleuren, geuren, vormen en smaken is het werk in de Snoepfabriek inspirerend en afwisselend. "Snoep is gewoon leuk", vindt Anouk. "En er is altijd wel wat te doen."

Niet dat je zomaar de Snoepfabriek op Het Hietveld binnenstapt trouwens. Je moet eerst je handen wassen, een haarnetje opzetten en een speciale labjas aantrekken voordat je er binnenkomt. "Hygiëne is heel belangrijk", vertelt Ben (26). "Deze zakjes worden echt in winkels verkocht dus we moeten er goed mee om gaan. Daarom hebben we ook altijd plastic handschoentjes aan. Behalve bij de lolly's want die zitten al in plastic."

Ben werkt nu een half jaar in de Snoepfabriek en heeft het er prima naar zijn zin. Taken als het wegen en het verpakken van het snoep en het controleren van de zakjes heeft hij al helemaal onder de knie. Ook kan hij de snoepsoorten zelfstandig onderscheiden. Dat lijkt met een colaflesje en een gummibeer dan ook niet zo moeilijk. Maar Ben weet ook het verschil tussen de snoepjes met en zonder gelatine aan te wijzen. "Die zonder gelatine glimmen en die met gelatine doen dat niet."

Robin (31) is druk bezig om zakjes met colaflesjes te tellen. Er moeten er vierentwintig in een doos. Op een speciaal telbord legt hij de verpakte zakjes neer. Als het bord vol is dan plakt hij er een sticker met een houdbaarheidsdatum op en controleert hij of alles goed dicht zit. Daarna mogen de zakjes in de doos. De doos wordt zorgvuldig door Robin dicht gemaakt en op de stapel gezet voor transport naar het distributiecentrum van Food2Smile in Eindhoven. Vanuit daar worden de zakjes verspreid naar winkels door het hele land.

"Het is werk dat er toe doet en dat maakt het juist zo leuk", vertelt begeleider Anouk. "We hebben iedere twee weken te maken met een deadline. Soms vullen we wel meer dan tweehonderd dozen met zakjes. En het leuke is dat het team de door hen verpakte zakjes weer terugziet in de schappen bij de lokale supermarkt."

Ook Joshua (22) noemt het werk in de Snoepfabriek 'goed te doen'. Hij houdt zelf meer van hartig dus heeft geen moeite met de zoete verleidingen op de werkvloer. "Ik werk hier vijf dagen in de week", vertelt hij. "Het is nuttig werk en we hebben een leuk team. Dat maakt het ook gezellig om hier aan het werk te zijn."

Meer berichten