Mevrouw Stuttenheimer (93) wil liever een centraal inzamelpunt voor afval in De Loohorst.  ''Het is voor mij erg lastig om al het afval weg te brengen." (foto Gert Perdon)
Mevrouw Stuttenheimer (93) wil liever een centraal inzamelpunt voor afval in De Loohorst. ''Het is voor mij erg lastig om al het afval weg te brengen." (foto Gert Perdon) (Foto: Gert Perdon)

Waar moeten we met het afval naartoe?

Apeldoorn - De fractie van 50PLUS in de Apeldoornse gemeenteraad heeft Burgemeester en Wethouders vragen gesteld over het nieuwe afvalplan. Daarbij komen oranje containers voor papier, metaal en drankpakken in de plaats van de vertrouwde grijze. 50PLUS vraagt aandacht voor de situatie bij serviceflats, waar de bewoners vaak alleen maar een (grijze) afvalcontainer hebben voor alle afval. Volgens de partij is er geen enkele prikkel om gescheiden afval in te zamelen en moet al het gescheiden afval weggebracht worden, naar bijvoorbeeld winkelcentra.

Door Leo Polhuys

Op Residence Loohorst is volgens raadslid Ph. J. De Groot van 50 PLUS maar één grote afvalcontainer voor ruim honderd huishoudens. ''Hier zijn geen andere containers, waardoor het scheiden van afval erg lastig wordt. Om te scheiden moet je zelf het afval apart houden en regelmatig naar een geschikte container bij een winkelcentrum brengen.''

De Groot spreekt van een oneerlijke situatie. ''De kosten van de grote grijze container worden door alle huishoudens gedeeld. Als je door scheiden minder afval produceert, dan moet je alsnog de volle mep betalen. Waarom zou je dan gaan scheiden?'' Ook aan de Waltersingel doet zich het afvalprobleem voor, aldus De Groot. Volgens hem moet de gemeente gericht actie ondernemen om de situatie te verbeteren en het initiatief niet laten bij de bewoners.

Overkant

De 93-jarige mevrouw J.P. Stutterheim , die woont in de Loohorst, onderschrijft de beweringen van 50PLUS. ''Het is voor mij erg lastig om al het afval weg te brengen. Aan de overkant van de straat is weliswaar een inzamelpunt, maar ik ben niet in staat om daarnaar toe te lopen met mijn afval, Dus doet mijn hulp dat. Het zou het beste zijn als er in de flat zelf een centraal inzamelpunt zou komen voor alle soorten gescheiden afval Dat is beter voor de bewoners maar ook voor het milieu. In onze flat is er naar mijn idee ruimte genoeg voor zo'n inzamelpunt.'' Ook mevrouw A.J. Destree vindt het lastig om haar afval kwijt te raken. ''Ik moet er een eind voor lopen en als je ouder en slecht ter been bent, is dat lastig. Een centraal inzamelpunt zou een goede oplossing zijn.'' Bewoonster mevrouw Kominova van de serviceflat aan de Loseweg is nog jong. ''Daarom is het voor mij makkelijk om afval in de auto weg te brengen naar een container die ergens anders staat, bijvoorbeeld bij een winkelcentrum. Nu gooien mensen soms papier in de grijze container. Dat is omdat ze het nergens anders kwijt kunnen. Dat is natuurlijk jammer, want zo wordt het afval niet gescheiden.''

Meer berichten