Anneke Wilhelm van het Platform Gehandicapten Apeldoorn is blij met het nieuwe spreekuur én met de flyer daarvan. "We hopen dat veel mensen met een beperking en hun mantelozrgers ons aan de Waterloseweg of telefonisch weten te vinden." (foto Anja Straathof)
Anneke Wilhelm van het Platform Gehandicapten Apeldoorn is blij met het nieuwe spreekuur én met de flyer daarvan. "We hopen dat veel mensen met een beperking en hun mantelozrgers ons aan de Waterloseweg of telefonisch weten te vinden." (foto Anja Straathof) (Foto: Anja Straathof)

(ON)beperkt ondanks een beperking, spreekuur Platform Gehandicapten

Apeldoorn - Sinds begin juni houdt de afdeling (ON)beperkt van het Platform Gehandicapten Apeldoorn wekelijks een inloopspreekuur. In het gebouw van woningstichting Ons Huis aan de Waterloseweg 3 zijn mensen met een beperking én hun mantelzorgers elke vrijdag tussen 14 en 16 uur welkom. Het telefonisch spreekuur blijft daarnaast gewoon bestaan.

door Anja Straathof

Anneke Wilhelm is al jaren actief binnen het Platform Gehandicapten Apeldoorn. "We bestaan nu 14 jaar en hebben een schat aan kennis en ervaring om mensen met een beperking te kunnen adviseren en ondersteunen."

"Als Platform bekijken we bijvoorbeeld of de toegankelijkheid van gebouwen en de openbare ruimte goed is. Na de laatste verbouwing van het NS-station lieten we wethouders en gemeenteraadsleden met blinddoek en rolstoel rondgaan. Een goede ervaring voor velen! Half juli maken we weer een rondgang met de afdeling Onderhoud van de gemeente. Ook spreken we in op de Politieke Markt, als er een thema op de agenda staat dat mensen met een beperking raakt."

"Vanaf begin juni is er een nieuwe 'tak' binnen de Stichting: we geven informatie, advies en ondersteuning. Dat kan tijdens ons inloopspreekuur, maar (ON)beperkt is ook telefonisch bereikbaar: van maandag tot en met donderdag tussen 15 en 19 uur, via 055 - 203 22 84. Buiten deze tijden kan een boodschap worden ingesproken. Dan bellen we later terug."

Veel vragen aan het Platform gaan over het Pgb (Persoonsgebonden budget) en de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Denk aan aanvragen voor hulp, hulpmiddelen en woningaanpassing. Of begeleiding bij het keukentafelgesprek. Anneke: "Bij de Pgb- en Wmo-aanvragen heb je te maken met ingewikkelde wetten, met meerdere organisaties of verschillende afdelingen. Je hebt doorzettingsvermogen en kennis nodig om daarin je weg te vinden. Met (ON)beperkt willen we cliënten snel en deskundig helpen. Zo nodig schakelen we ervaringsdeskundigen in met specialistische kennis en kan het zijn dat er een kleine financiële tegemoetkoming in de kosten nodig is. Die deskundigheid bieden we overigens ook aan aan professionele en overheidsorganisaties. Ons uitgangspunt is altijd: wat heeft iemand nodig om mee te doen in de samenleving? Dat staat niet in de wet, maar is maatwerk."

www.gehandicapten apeldoorn.nl

Meer berichten