SP en Partij voor de Dieren willen college met meer diversiteit

Apeldoorn - De gemeente Apeldoorn wil een diverse en inclusieve organisatie zijn en een goede afspiegeling van de samenleving. De coalitiepartijen stellen echter een college voor dat wederom bestaat uit alleen maar witte mannen. Fractievoorzitters Sunita Biharie van de SP en Maaike Moulijn van de Partij voor de Dieren vinden dit onbegrijpelijk en willen meer diversiteit in het college.

Op 11 januari heeft de gemeente Apeldoorn een intentieverklaring getekend voor meer diversiteit op de werkvloer. “Door een goede afspiegeling te zijn van de samenleving werken we aan betere resultaten voor de stad en dorpen”. Van deze intentieverklaring is echter niets te merken bij de voorgestelde vijf witte mannen als wethouders. Is dat een afspiegeling van Apeldoorn? Waar zijn onder andere de vrouwen, mensen met een andere culturele achtergrond en mensen met een beperking?

Na 100 jaar vrouwenkiesrecht zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in de politiek. Toch zijn er weinig grote gemeenten die geen enkele vrouwelijke wethouder hebben. Maar Apeldoorn doet het wel, zelfs in een tijd dat het bedrijfsleven wettelijk verplicht is om minimaal 30 procent vrouwen op invloedrijke functies te hebben. Ook wethouders met een andere culturele achtergrond of een beperking zijn nauwelijks te vinden. De SP en Partij voor de Dieren vinden dat Apeldoorn een divers bestuur verdient, want diversiteit is kwaliteit.

Tijdens de raadsvergadering aankomende donderdag zullen de SP en Partij voor de Dieren daarom tegenkandidaten voorstellen. Niet kiezen voor diversiteit is een politieke keuze, stellen de partijen. Aankomende raadsvergadering roepen Biharie en Moulijn andere raadsleden daarom op om ook te kiezen voor meer diversiteit in het college: “Apeldoorn tekende de intentieverklaring diversiteit, practice what you preach!”

Meer berichten