Nog een paar weekenden kan René Klomp trainen - zoals hier in  Limburg - voordat hij zich waagt aan de Mont Ventoux. "Het lijkt me machtig om daar met honderden mensen samen iets te doen tegen die vreselijke ziekte ALS." (eigen foto)
Nog een paar weekenden kan René Klomp trainen - zoals hier in Limburg - voordat hij zich waagt aan de Mont Ventoux. "Het lijkt me machtig om daar met honderden mensen samen iets te doen tegen die vreselijke ziekte ALS." (eigen foto) (Foto: eigen foto)

René Klomp fietst berg op: 'Wij-gevoel voor strijd tegen ALS'

Apeldoorn - Op donderdag 31 mei kleurt de Mont Ventoux in Zuid-Frankrijk weer helemaal oranje. Vele honderden wandelaars, hardlopers en fietsers zullen één of meerdere keren lopen of fietsen naar de top op 1912 meter hoogte. Dat doen ze onder het motto: 'Samen trappen we ALS de wereld uit'. René Klomp is een van de fietsers, die tweemaal op en neer rijdt.

Door Anja Straathof

ALS is een ongeneeslijke ziekte van zenuwcellen die de spieren aansturen. De oorzaak ervan is niet duidelijk; genezing nog onmogelijk, staat te lezen op de website www.als.nl.

René Klomp: ,,Ik fiets graag met de racefiets en zoek steeds een goed doel om daaraan te koppelen. In mijn nabije omgeving ken ik geen mensen die deze nare ziekte hebben, maar ik draag graag een steentje bij om meer onderzoek mogelijk te maken naar oorzaak en genezing. Dat 'wij-gevoel' bij zo'n event is ook een reden om mee te doen aan de Tour du ALS."

Kriebelen
,,Nu het mei is, begint het echt te kriebelen", laat René weten. ,,Ik heb genoeg getraind en de komende weekenden staan er nog wat lange ritten op het programma. Dus dat zit wel goed. Maar ja, ik ben een controlfreak; ik hou niet van onverwachte gebeurtenissen. Op de noordkant van de berg ligt nu bijvoorbeeld nog sneeuw...De Mont Ventoux heb ik niet eerder gefietst. Op YouTube staan filmpjes en daarmee heb ik de route goed bestudeerd. Verder weet ik dat de organisatie echt super is. Zo'n vijftig motorrijders begeleiden alle deelnemers en het vele publiek."

De Tour du ALS wordt jaarlijks verreden. Streven van de organisatie is dat elke deelnemer 1500 euro binnenhaalt met donaties. Er zijn immers maar liefst 1500 ALS-patiënten. René heeft het benodigde sponsorbedrag al bij elkaar. ,,Ik heb mooie bedragen ontvangen van Rvm Bouwwerken (Richard van Miltenburg), Natuurlijke Balans (Ilonka Noort) en FuturumShop Apeldoorn. Ook heb ik met anderen acties op touw gezet. Nu ga ik lekker fietsen!"

Op 27 mei vertrekt René Klomp met wat familieleden naar Zuid-Frankrijk. Over een week sluit hij zijn crowdfunding-campagne af. Wie nog een donatie wil doen voor het goede doel - net als zijn sponsors, familieleden, vrienden, collega's en onbekenden al deden - surft naar zijn actie-pagina: www.tourduals.nl/actie/rene-klomp

Meer berichten