Logo apeldoornsstadsblad.nl


Richard, Dani, Wim en Hendrik werken bij HouterEi op het terrein van Het Hietveld in Beekbergen. Naast het verzorgen van de 170 kippen wordt er door het team jaarlijks ook zo'n 200 ton hout gezaagd en gekloofd.
Richard, Dani, Wim en Hendrik werken bij HouterEi op het terrein van Het Hietveld in Beekbergen. Naast het verzorgen van de 170 kippen wordt er door het team jaarlijks ook zo'n 200 ton hout gezaagd en gekloofd. (Foto: Charlene Berkhout)

Werken bij HouterEi betekent kijken naar mogelijkheden

Beekbergen - Een grote stapel hout ligt klaar om tot openhaardhout gezaagd te worden. De 170 bruine kippen scharrelen rustig in het rond. In de kas ontkiemen de eerste stekjes van de boontjes, tomaten en aardbeien. Bij HouterEi op het terrein van Plurynlocatie Het Hietveld in Beekbergen heeft alles een eigen plek en iedereen zijn eigen rol. ,,Je merkt dat cliënten beter functioneren door de vaste structuur en het harde werk in de buitenlucht", vertelt werkbegeleider Andries Edelenbos. ,,En als je boos bent, dan ga je gewoon even het bos in."

Door Charlene Berkhout

,,Dit is een unieke werkplek", meent Andries. ,,Iedereen is hier bezig met werk en leert nieuwe dingen. En we werken allemaal samen als een team. Hier kijken we niet naar beperkingen maar juist naar mogelijkheden."

Hendrik (51) is zoals hij het zelf zegt 'van boeren afkomst' en voelt zich bij HouterEi als een vis in het water. ,,Ik vind het belangrijk om te kunnen werken. En vroeger hielp ik mijn ouders al op de boerderij dus ik weet precies wat er moet gebeuren."

Vanwege het voorjaar is ook de moestuin weer op orde gebracht. ,,Gisteren hebben we hier zelf aardappelen en zonnebloemen geplant", vertelt Richard (28). ,,Het is fijn om lekker buiten te werken. Ik vind het moeilijk om onder hoge druk te werken maar hier is altijd wel een klus die ik in mijn eigen tempo kan doen."

Een van de dagelijkse klussen is het poetsen van de 150 eieren die door de kippen van HouterEi gelegd worden. En hoewel Dani (20) liever in de moestuin bezig is, zorgt hij er vandaag zonder mopperen voor dat de eieren keurig schoon in een doosje belanden. Want vrijdag gaat Wim (57) immers weer langs de groepen op het terrein om de eieren te verkopen. En daarnaast heeft ook de Beekbergense horeca de weg naar de verse eieren van HouterEi inmiddels gevonden dus het moet er wel verzorgd uitzien.

,,Voor veel Hietvelders is het moeilijk om buiten het terrein te werken", vertelt Andries. ,,Maar hier doen ze echt fysiek werk in alle weersomstandigheden. De opbrengst van de eieren en het openhaardhout vloeit terug naar de cliënten. Hierdoor hebben we werkkleding en professioneel gereedschap kunnen aanschaffen."

Wilt u ook eens openhaardhout of verse eieren bestellen bij HouterEi van het Hietveld in Beekbergen? Neem dan contact op met HouterEi door te bellen met Andries Edelenbos via 06-51803564/06-51803566 of stuur een mail naar houtereihtv@pluryn.nl.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox