,,Het was mijn idee om te gaan samenwerken met SAM", verklaart Jan Brouwers. ,,We kunnen elkaar mooi versterken en kennis delen." De plannen voor de bronwaterfabriek worden maandag 14 mei vanaf 20 uur gepresenteerd in Proeflokaal De Vlijt, Vlijtseweg 114. (foto Gert Perdon)
,,Het was mijn idee om te gaan samenwerken met SAM", verklaart Jan Brouwers. ,,We kunnen elkaar mooi versterken en kennis delen." De plannen voor de bronwaterfabriek worden maandag 14 mei vanaf 20 uur gepresenteerd in Proeflokaal De Vlijt, Vlijtseweg 114. (foto Gert Perdon) (Foto: GErt Perdon)

Stadsherstel en SAM slaan handen ineen voor project Beekstraat

APELDOORN – Weinig Apeldoorners die door de Beekstraat wandelen, zullen weten dat op nummer 22 ooit een bronwaterfabriek zetelde. Jan Brouwers van Stadsherstel Apeldoorn las erover en besloot, na een kijkje te hebben genomen, het uit 1887 daterende en verwaarloosde pand nieuw leven in te blazen. Zoals hij dat eerder deed met een brouwerij en proeflokaal aan de Mariastraat. Al is er volgens de initiator één belangrijk verschil: "Bier spreekt meer tot de verbeelding dan water."

Door Bert Nijenhuis

Het in oude glorie herstellen van de M.K. de Roos bronwaterfabriek is het eerste gezamenlijke project van Stadsherstel Apeldoorn en Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM). "Het was mijn idee om te gaan samenwerken", verklaart Brouwers. "We kunnen elkaar mooi versterken en kennis delen." Stadsherstel Apeldoorn deed in 2010 onder leiding van Brouwers veel ervaring op bij de realisatie van Proeflocaal Het Achterom en Brouwerij De Vlijt. "Daar is begonnen met het produceren van het bier Veluwse Schavuyt. Dat werd zo'n succes dat later een tweede bierbrouwerij in het voormalige ketelhuis van Zwitsal is geopend, om aan de vraag te kunnen voldoen."

Het pand aan de Beekstraat 22 moet na restauratie gedeeltelijk geschikt worden gemaakt voor de verkoop van Apeldoorns bronwater onder de merknaam Eau de Loo. "Daarvoor kunnen we gebruik maken van een miljoen liter uit een bron in Beekbergen", blikt Brouwers vooruit. "Naast een verkoopgedeelte komt er een informatieruimte, waar kinderen bijvoorbeeld leren hoe water wordt gezuiverd. Het zou natuurlijk helemaal leuk zijn als ze hun eigen limonade kunnen maken op basis van bronwater. Uiteraard hopen we restaurants en winkels in de regio eveneens enthousiast te maken voor Eau de Loo. "

Wat betreft de aankoop van het pand – dat nu nog eigendom is van de gemeente – voorziet Brouwers geen problemen. "Omdat we een ideëel doel voor ogen hebben, kunnen we het voor pakweg een ton kopen. Dan hebben we echter nog drie tot vier ton nodig voor de verbouwing. Naast het deel voor Eau de Loo worden er een tweede winkeldeel en twee bovenappartementen gerealiseerd voor verhuur. Dat moet de water-, gas- en lichtkosten drukken." 

Het project kan financieel worden ondersteund door aandeelhouder/sponsor te worden of door certificaten te kopen. "Ik verwacht niet zo'n hype als in 2010", bekent de initiator. "Een aandeelhouder die kan zeggen eigenaar te zijn van een brouwerij, geniet natuurlijk meer aanzien dan een 'eigenaar van een bronwaterfabriek'. Eau de Loo zou ook los van het pand aan de man gebracht kunnen worden, maar dat is veel minder leuk. We hebben een goed netwerk en gaan er alles aan doen ook van dit project een succes te maken. Desnoods gaat het een half jaar langer duren."

De plannen voor de bronwaterfabriek worden maandag 14 mei vanaf 20:00 uur gepresenteerd in Proeflokaal De Vlijt, Vlijtseweg 114 (ketelhuis van de voormalige Zwitsalfabriek). Meer informatie: apeldoornsemonumenten.nl.
 

Meer berichten