Tijdens de Fietsinformatiedag in Apeldoorn krijgen senioren gevarieerde informatie over veilig blijven fietsen. Ook een oefenparcours met de eigen fiets hoort daarbij. (foto Fietsersbond)
Tijdens de Fietsinformatiedag in Apeldoorn krijgen senioren gevarieerde informatie over veilig blijven fietsen. Ook een oefenparcours met de eigen fiets hoort daarbij. (foto Fietsersbond) (Foto: Anja Straathof)

Verkeersregels en fietsgymnastiek

Apeldoorn - Op woensdag 30 mei houdt de Fietsersbond een Fietsinformatiedag voor senioren in Apeldoorn. Door een financiële bijdrage van de gemeente zijn deelnamekosten beperkt: slechts vijf euro, inclusief koffie/thee en een lunch.

Door Anja Straathof

Bert Middeldorp en Hans Rietberg zijn al jaren actief als fietsdocent bij de Fietsersbond. Ze weten dan ook waarover ze praten. Bert vertelt: ,,Fietsen is leuk en gezond. Het is goed dat mensen dat tot op hoge leeftijd blijven doen. Maar er verandert veel op wegen en fietspaden; het verkeer is druk. Tijdens deze dag willen we ouderen helpen om plezierig en veilig te blijven fietsen. Vorig jaar was het een succes en hadden we een volle zaal."

Oefenen met de fiets
De dag - die duurt van 9.30 tot 15.30 uur - heeft een heel divers programma. Zo is er een presentatie over verkeersregels en de lokale situatie. Er komt een fietsenmaker die de fiets van deelnemers kan keuren en die informatie geeft over gewone fietsen, elektrische fietsen en driewielers. Op een fietsparcours kan elke deelnemers behendigheid oefenen. Ook is er aandacht voor fit blijven. Na de lunch maakt de groep een korte fietstocht. Tot slot komt de wethouder of een ambtenaar om te vertellen over het lokale verkeersbeleid en vragen te beantwoorden. De ervaring leert dat deze cursusdag leerzaam en gezellig is.

Driewielfiets
Bert glimlacht als hij terugdenkt aan de fietsgymnastiek tijdens de eerdere bijeenkomst, in oktober vorig jaar. ,,Tijdens het programma doet een bewegingsdocent speciale fietsoefeningen met de groep en geeft tips over fit blijven. Het was een van de leukste onderdelen. Iedereen deed enthousiast mee. Ik merk tijdens mijn fietslessen dat veel ouderen het lastig vinden om achterom te kijken, voordat ze afslaan naar links. Dat kun je echt goed oefenen, en dat gaan we dus ook doen. Voor sommige ouderen is een elektrische fiets ook niet de beste oplossing, maar een driewielfiets wel. Je zult zien dat dat je die de komende jaren meer tegenkomt op straat."

Aanmelden
De Fietsinformatiedag wordt gehouden in het Denksportcentrum, Dubbelbeek 24, 7333 NJ Apeldoorn. Inloop vanaf 9.15 uur. De cursusdag is van 9.30 tot 15.30 uur. Kosten: 5 euro per persoon. Ook fietsers van buiten de gemeente Apeldoorn zijn welkom.

Meer informatie en aanmelden: telefonisch bij de Fietsersbond, 030 - 291 81 71 of via

www.fietsersbond.nl/fietsinformatiedagen-gld/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden