Familie Guit vlnr: Eline, Marieke, Mark en Lisa, gaan Gambia. Mark wil met zijn vrouw en kinderen delen wat hij meekreeg bij zijn uitzending naar Afrika. Zoals bewustwording van wat je hebt, de natuur, het weer en de mentaliteit.
Familie Guit vlnr: Eline, Marieke, Mark en Lisa, gaan Gambia. Mark wil met zijn vrouw en kinderen delen wat hij meekreeg bij zijn uitzending naar Afrika. Zoals bewustwording van wat je hebt, de natuur, het weer en de mentaliteit. (Foto: Liselotte Schippers)

Levensles in Gambia voor gezin Guit

Apeldoorn - ,,We willen onze kinderen iets mee geven van de Afrikaanse cultuur. Dat het niet vanzelfsprekend is dat iemand te eten heeft. Er bewuster van worden dat we in Nederland ontzettend verwend zijn. Bijvoorbeeld ook met scholen en ziekenhuizen. Het is niet zomaar een vakantie, er zit een gedachte achter."

Door Liselotte Schippers

Mark en Marieke Guit met hun dochters Eline (8) en Lisa (12) vullen dit jaar hun vakantie heel anders in dan voorgaande jaren. De reis gaat namelijk naar Gambia, Afrika. Mark Guit is werkzaam bij de Marechaussee en werd in 2014 uitgezonden naar Zuid-Soedan. ,,Mijn eigen ervaringen wilde ik delen met mijn gezin. Niet alleen het bewust zijn van de rijkdom die je hier hebt, maar ook dingen als de natuur, het weer, de insecten en dat alles ongeregeld is met een mentaliteit van leven bij de dag. Toen ik terug kwam zat ik snel weer in het leven van alledag. Maar ik denk er vaak aan terug en het heeft me veranderd. Ik maak me minder druk om dingen en accepteer makkelijker wat ik toch niet kan veranderen. We kunnen uiteraard niet naar Zuid-Soedan wat op dit moment één van de gevaarlijkste landen is, maar we verwachten ook in Gambia de kinderen te kunnen confronteren met de werkelijkheid. Dat het er anders aan toe gaat."


Marieke is vijftien jaar geleden naar Gambia geweest voor een studiereis en met elkaar hebben ze al de nodige reiservaring. ,,Zo'n onderneming als dit hebben we nog niet eerder gedaan. Als Mark niet naar Afrika was uitgezonden, dan was het idee waarschijnlijk nooit ontstaan. Al wordt het weinig geboekt met kinderen, we gaan wel naar een toeristische zone in een appartement met zwembad. We willen de kinderen niet helemaal in het diepe gooien. Ze moeten ook kunnen ontspannen en het leuk vinden. We kunnen ook lekker naar het strand en uit eten. Wel hebben we bijvoorbeeld afspraken gemaakt om een ziekenhuis en een school te bezoeken. Het is niet allemaal te plannen, de mentaliteit is daar heel anders en dat is wel een dingetje voor ons, maar we willen niet de georganiseerde toeristische tripjes. Dat is voor ons een keuze, maar voor de kinderen iets wat ze gaan beleven."

De kinderen hebben geen idee wat ze moeten verwachten. Lisa: ,,Eerst dacht ik, ik ga niet, jullie gaan maar zonder mij! Maar nu ik beter weet waar we naar toe gaan vind ik het heel gaaf en spannend." Eline: ,,Ik vind het ook spannend, ik ben er nog nooit geweest en het is er heel warm. De safari die we gaan maken lijkt me heel leuk." Mark: ,,Ik hoop dat dit een reis wordt die ze altijd zullen onthouden en waar ze hun eigen lessen uit kunnen halen."

Meer berichten