Pieter en Arjan
Pieter en Arjan (Foto: Grietje-Akke de Haas)

Stichting zoekt verhalen uit de Tweede Wereldoorlog

Apeldoorn - 73 jaar geleden werd Apeldoorn en omgeving bevrijd van de Duitse bezetting. Het aantal mensen dat deze gebeurtenis zelf heeft mee gemaakt wordt elk jaar kleiner. Reden voor Stichting Behoud Oorlogsherinneringen (Stibo) om actief op zoek te gaan naar deze personen en ze te interviewen over hun persoonlijke verhalen. Ook in Apeldoorn en omgeving is de stichting op zoek naar ooggetuigen van de oorlogsjaren.

Pieter Trap (34) en Arjan Denneman (36) zijn de oprichters van Stibo. "De Tweede Wereldoorlog is aan geen enkele voordeur voorbij gegaan en er zijn tal van persoonlijke herinneringen die het meer dan waard zijn om opgetekend te worden voor de volgende generatie". Het gaat de stichting om de persoonlijke verhalen die bij het grote publiek vaak onbekend zijn. "Juist de ‘kleine’ verhalen geven een bijzondere kijk op de oorlog, de omstandigheden en de gevolgen uit die tijd" aldus Trap.

De stichting, opgericht in september 2016, heeft inmiddels meer dan vijftig personen geïnterviewd en bestaat uit elf vrijwilligers. Trap: "De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog leeft en de jongere generatie heeft interesse in de gebeurtenissen uit die tijd. Daar willen we nu op in spelen. Over een paar jaar is er niemand meer die het uit eerste hand kan vertellen". De stichting krijgt veel reacties van kinderen van ouders die hun verhalen gedeeld hebben met Stibo. Er komen regelmatig anekdotes op tafel die nog nooit zijn gedeeld en waar de familie vaak geen weet van heeft. Hierdoor ontstaan er onderling nieuwe gesprekken en verhalen die verbindend kunnen werken. "Dat is misschien wel de kracht van de stichting". aldus Trap.

De stichting deelt de verhalen op hun Facebookpagina en website om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Naast het delen van de verhalen proberen de stichting ouderen na het interview zoveel mogelijk te laten participeren bij maatschappelijke projecten. Voorbeeld hiervan zijn ontmoetingsmiddagen tussen jong en oud en gastlessen op scholen in het kader van de Tweede Wereldoorlog.

Trap: "De stichting wil jong en oud met elkaar in contact brengen omtrent het thema vrijheid. Dat is vandaag de dag heel vanzelfsprekend. Terwijl jongeren in dezelfde leeftijd nog geen 75 jaar geleden ondergedoken zaten, opgesloten werden voor hun overtuiging of zelfs werden doodgeschoten. Daar wordt vandaag de dag bijna niet meer bij stilgestaan."

Voorwerpen
Naast de verhalen is de stichting op zoek naar voorwerpen uit de oorlogstijd. Voorwerpen dragen vaak een bijzonder verhaal met zich mee. Deze verhalen of achtergrondinformatie deelt de stichting ook met een groter publiek. Daarnaast wil de stichting voorkomen dat er voorwerpen worden weggegooid. Trap: "We merken vaak tijdens gesprekken dat mensen voorwerpen uit de oorlog hebben weggegooid of dat hun kinderen bij het opruimen van het ouderlijk huis voorwerpen uit de oorlog weggooien. Dat is zonde! Weg is ook echt weg. Wij gebruiken de voorwerpen voor gastlessen en tentoonstellingen waar de bezoekers de kans krijgen de voorwerpen vast te houden. Zo gaat de geschiedenis volgens de stichting pas echt leven!"


Oproep
Bent of kent u iemand met persoonlijke herinneringen aan de bevrijding of aan de jaren van bezetting? Zijn er voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog waar u een goed thuis voor zoekt? Neem dan contact op met Stichting Behoud Oorlogsherinneringen. Hun ambassadeurs komen graag met u on contact via: info@oorlogsherinneringen.nl of 06-12942857

Meer berichten