Dylan (links) en Saroj aan het werk in de pas geopende kringloopwinkel van Foenix kringloop en reïntegratie in Woonzorgcentrum De Benring in Voorst.
Dylan (links) en Saroj aan het werk in de pas geopende kringloopwinkel van Foenix kringloop en reïntegratie in Woonzorgcentrum De Benring in Voorst. (Foto: Charlene Berkhout)

Hietvelders aan het werk bij Foenix

Apeldoorn - Kleding, meubels, boeken en heel veel huisraad staat er uitgestald in de gloednieuwe winkel van Foenix kringloop & reïntegratie in De Benring in Voorst. "Bijna alles is te koop", vertelt de trotse Hietvelder Saroj (21) die sinds kort in de kringloopwinkel werkt. "Aan mij en mijn collega's de taak om nieuwe vracht uit te laden, spullen te sorteren, schoon te maken, te prijzen en de winkel mooi in te richten."

Door Charlene Berkhout

Direct vanaf de opening begin maart is een team vanuit Plurynlocatie Het Hietveld aan de slag gegaan in de kringloopwinkel. "Er zijn nu vier cliënten die hier verspreid over de week enkele dagen werken", vertelt werkbegeleider Rik van den Heuvel. "Ook op zaterdag. Dat was best even wennen, omdat bij ons de dagbesteding in het weekend altijd gesloten is."

Maar het maakt de Hietvelders niks uit dat ze om de paar weken ook op zaterdag moeten werken. "Dit is veel leuker dan het houtwerk dat ik bij de dagbesteding altijd deed", vertelt Dylan (20) enthousiast. "Er zijn zoveel verschillende dingen te doen, dat je de hele tijd gewoon lekker bezig bent. En ik leer nieuwe dingen zoals prijzen, winkelinrichting en het helpen van mensen bij een kassa. Doordat dit zo fijn werk is ben ik ook veel minder bezig met de beloning want de tijd vliegt gewoon voorbij."

Saroj hoopt met dit werk vooral ervaring op te doen voor later. "Ik wil heel graag in een kledingwinkel voor jongeren werken", vertelt hij. "Hier oefen ik met werken achter de kassa, want dat is belangrijk." Snel kleding opvouwen is voor Saroj overigens een makkie. Blindelings en vol zelfvertrouwen demonstreert hij hoe snel hij een t-shirtje van de kinderafdeling opvouwt, zodat het keurig op de stapel past. "Geleerd tijdens mijn werk op de linnenkamer toen ik nog bij De Beele (Plurynlocatie in Voorst - red.) woonde", lacht hij. Jong geleerd, oud gedaan. Maar Saroj had natuurlijk nooit verwacht dat het leren opvouwen van de was, hem nu zo goed van pas zou komen.

Ook de medewerkers van Foenix zijn enthousiast over de samenwerking met Pluryn. "Deze formule geeft veel energie", concludeert Joyce Broeren, leidinggevende bij de Foenix winkel. "De samenwerking met het team van Het Hietveld verloopt goed en ontspannen. Van tijd tot tijd gaan de handen flink uit de mouwen en daarbij vullen we elkaar goed aan. Iedereen is gewoon hartstikke enthousiast en dat merken we ook aan de reacties van de klanten in de winkel."

De kringloopwinkel van Foenix in De Benring aan de Tuinstraat 51 in Voorst is dinsdag tot en met zaterdag open tussen 09.00 en 17.00 uur.

Meer berichten