Foto: D. Voskamp

PB gaat voor titels op Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen

Op zaterdag 21 april reizen de leden van zowel het opleidingsslagwerkensemble en het slagwerkensemble af naar het Schaffelaar Theater in Barneveld voor de Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen (ONSK).

Bijzonder aan dit kampioenschap is dat alle ensembles in een bepaalde klasse hetzelfde muziekstuk spelen op dezelfde instrumenten. Dit is heel anders dan bij een regulier concours of festival waarbij elk ensemble een programma samenstelt en zijn eigen instrumentarium mee neemt. Bij het ONSK krijgt de luisteraar, ondanks dezelfde instrumenten, toch allerlei verschillende versies te horen van ditzelfde muziekstuk. Dit komt door de stokkenkeuze, speeltechniek en interpretatie van het ensemble. Bij elke uitvoering ontstaat er een andere sound en vertolking van het muziekstuk. Ook voor de muzikanten is dit leuk en leerzaam.

Blinde jurering

Het lijkt The Voice of Holland wel! Om echt objectief te kunnen jureren, wordt er pas op de dag zelf geloot per klasse om de volgorde van spelen te bepalen. Uiteraard wordt dit programma niet gecommuniceerd met de jury. Daarbij zit de jury ook nog eens in een afgesloten tent gedurende de optredens. Zij beoordelen het ensemble dus écht alleen maar op de muzikale uitvoering.

En de winnaar is…

Voor het opleidingsensemble is dit de eerste keer dat ze mee doen aan het ONSK, spannend! Zij komt uit in de basisklasse. Het slagwerkensemble, dat al voor de derde keer mee doet, komt uit in de middenklasse. In 2016 werd zij kampioen in de middenklasse. Wie weet lukt het beide ensembles om dit jaar met de overwinning huiswaarts te keren.

Meer berichten